Cultuurlessen voor thuisonderwijs

Inspiratie
Lesmateriaal & Tools
Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs

De scholen zijn wegens corona weer dicht. Op het onderwijs wordt een zware wissel getrokken. Docenten worstelen er opnieuw mee hoe ze leerlingen kunnen bereiken en motiveren. Kinderen moeten opnieuw afstand nemen van het dagelijkse contact met leeftijdsgenoten en krijgen weer minder impulsen voor hun persoonlijke en sociale ontwikkeling. Een verder oplopende achterstand in hun ontwikkeling dreigt, waarbij waarschijnlijk in eerste instantie wordt gekeken naar taal en rekenen. Maar vergeet cultuurlessen niet!

Juist nu kan cultuuronderwijs, ook op afstand, ervoor zorgen dat kinderen hun emoties en gedachten kunnen uiten en delen, hun isolement doorbreken, plezier beleven en hun talenten ontdekken en ontwikkelen. Maar hoe stimuleer je ook bij thuisonderwijs de creativiteit van kinderen? Welke opdrachten kun je kinderen geven?

Hieronder verzamelen we linkjes naar lesmateriaal waarmee je creativiteit bij kinderen en jongeren kunt stimuleren. Heb je een aanvulling? We voegen ze graag toe. Mail je toevoeging naar info@cultuureducatieflevoland.nl.

Primair onderwijs

 • Algemeen en mulitidisciplinair

  De Culturele Thuishaven
  Leuke cultuurlessen voor elke groep, vanuit de Flevolandse cultuurleerlijn ‘De Culturele Haven’.

  BonteHond
  De toppers bij BonteHond geven zoveel mogelijk vrij van wat ze in de afgelopen jaren hebben gemaakt; van registraties van hun voorstellingen tot educatiemateriaal en van KIDD-lessen tot sketches.

  Creatief buitenspelen
  Samen ontdekken met BuitenSpeelkaarten! Met hulp van deze kaarten geef je kinderen de mogelijkheid om op ontdekkingstocht te gaan in de natuur en daarbij hun creativiteit en fantasie te gebruiken.

  Creatief denken en Drama Online
  Via Facebook en Instagram deelt Drama Online een opdracht waarbij je zelf wordt gestimuleerd om creatief na te denken. Neem bijvoorbeeld het sprookje ‘Hans en Grietje’.  De broer en zus vinden in het verhaal de weg naar hun huis terug. Maar bedenk eens een ander einde, waarbij ze de weg terug niet vinden, maar het verhaal wel goed afloopt.

  Cultura TV
  Speciaal voor basisscholen een gratis nieuw kanaal online: Cultura TV.

  KLEURinCULTUUR TV
  In een wekelijks half uurtje maken kinderen kennis met kunt en hoe ze dit zelf kunnen maken. De lessen zijn achteraf ook op YouTube te zien.

  Kunstlessenhuis
  KOO heeft voor alle ouders en leerlingen een database gemaakt met gratis bruikbaar lesmaterialen in de kunsten om thuis gelijk in te kunnen zetten. Daarnaast geven de vakdocenten les via een online klaslokaal aan scholen en de cursusdocenten via online lesomgevingen op individueel niveau.

  Leerlingensite met opdrachten
  Hier vind je creatieve opdrachten voor basisschoolleerlingen die je thuis kunt uitvoeren. Maak je eigen flipboekje, ontwerp je eigen lettertype, maak jezelf na als Brikkipoppetje, verzamel en fotografeer objecten van dezelfde kleur en fotograaf deze of maak een stokpop. Het is slechts een greep uit de creatieve activiteiten die worden aangeboden.

  Leskwartier
  Op deze website worden kunstlessen aangeboden voor basisschoolleerlingen van alle niveaus. Denk aan een les bodypercussie of canon zingen.

  OOADA Klaslokaal
  Op deze landelijke livestream kun je lessen voor basisschoolleerlingen vinden, waaronder ook muziekles!

  Pionier!
  Een serie kunstopdrachten waarin kinderen op een speelse manier aan de slag gaan met de huidige situatie. Met live begeleiding via YouTube.

  Pimpeloen
  Creatieve opdrachten voor thuis.

  Thuis op school
  In dit digitale overzicht voor leerkrachten (& nieuwsgierige ouders) zijn handvatten voor #thuisopschool te vinden. Onder 8 thema’s ontdek je inspiratie voor thuisles- en ontspanningsmogelijkheden, waaronder kunstzinnig.

  Uitgeverij follow a muse
  Gratis apps over muziek, beeldend, dans en erfgoed.

  Waterland
  Besteed op een creatieve manier aandacht aan het thema water. Zeer geschikt om te gebruiken in combinatie met wereldoriëntatie en techniek.

 • Beeldend

  Beeldende kunstopdrachten (download)
  Kubus Lelystad heeft op verzoek van scholen vier beeldende lessen gemaakt, voor elke groep een les.

  Beeldkraken
  Kinderen leren omgaan met beeldmateriaal (o.a. kijken naar kunst).

  Designweek@school
  Biedt wekelijks een Design Challenge aan, waar scholen kosteloos aan deel mogen nemen!

  Elke week een creatieve opdracht
  Het Groninger museum daagt uit met een nieuwe creatieve opdracht elke week.

  Google Arts & Culture
  Ontdek collecties vanuit de hele wereld.

  Hollandse meesters: Mondriaan en Van Gogh
  Kinderen leren de schilders en hun meesterwerken kennen. Vervolgens gaan ze zelf aan het werk in de stijl van de meester.

  Imke Illstrations
  Volg een live mee-teken-sessie. Of kies een leuke kleurplaat om in te kleuren.

  Jan Kruis Museum
  Leer Catootje tekenen via de website van het Jan Kruis Museum onder leiding van Jan Kruis zelf.

  Laat maar zien
  Vrij toegang tot lessen beeldend en creatief schrijven.

  Musea online
  Een virtuele tour door twaalf beroemde musea.

  Museum Jan Cunen | Minimuseumschool
  Het museum deelt de komende tijd een aantal filmpjes met tips, als kunstzinnig alternatief naast de reguliere lessen. Voorlopig even uitgeteld en zin in iets zonder dt’s? Check de Museumschool en creëer thuis je eigen museum.

  print@home | kleurboek
  Een volledig gratis print@home kleurboek gemaakt door artiesten in tijden van Corona.

  Tooly.nl
  Hier kunnen kinderen online zelf creaties maken.

  Tussen Kunst & Quarantaine
  Huisgemaakte kunst, een leuk idee om binnen de eigen schoolapp te realiseren.

 • Dans

  Balletles
  Met instructie video’s YouTube.

  Cultuurhuis de Klinker
  Online danslessen volgen. Zet de tafel en de stoelen maar alvast aan de kant. Je vindt online de volgende lessen: ballet, tapdans, modern/jazz & streetdance.

  Danskantoor
  Het Danskantoor heeft verschillende danslessen online gezet. Je vindt er leuke lessen voor alle leeftijden, zelfs voor peuters. Ook een aanrader zijn de video’s speciaal voor ouder en kind. Verschillende dansstijlen komen aan bod; van klassiek tot aan streetdance en hiphop en van jazz/showdans tot aan moderne dans.

  Dansplaneet
  Doe mee met de start de dag met een dansje uitdagingen op Instagram.

  Maas Theater en Dans
  Via de website van Maas Theater en Dans bekijk je registraties van oude Maasvoorstellingen. Elke dag komt er een nieuwe online.

 • Erfgoed

  Erfgoed Brabant | Erfgoed bij je thuis
  Voorbeelden en tips om leerlingen in en om het huis met erfgoed aan de slag te zetten.

 • Mediakunst

  Het Eye museum
  Voor alle leeftijdsgroepen en niveaus online lesmateriaal over film. Film is overal. Maar waar kijk je eigenlijk naar? Is dat wat je ziet echt? Waarom wordt een film opeens spannend? Hoe wordt een animatie gemaakt? Ontdek samen alles over de magie van film, de kunst van het maken en de kunst van het kijken.

  IkBenOffline.nl Ganzenbord
  In dit spel worden kinderen geconfronteerd met allerlei situaties die ze aan het denken zetten over hun eigen Sociale Media gebruik. Er zijn voor 4 leeftijdsgroepen variaties in opdrachten. Geschikt voor kinderen vanaf tien jaar en ouder.

  Mediajungle
  Speciale gratis versie voor thuis. Met een unieke code kun je Mediajungle tot 1 mei gratis spelen. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

  Mediawijsheidlessen voor thuis
  Vergroot mediawijsheid vanuit huis met de gratis mediawijsheidlessen van Bomberbot. Ze hebben lessen voor groep 7 en 8, stuur hiervoor een mail naar hello@bomberbot.nl.

  MU Play&Learn | De Creatieve Code
  Een leerlijn creatief programmeren voor bovenbouw primair en onderbouw voortgezet onderwijs, gemaakt voor en door kunstenaars. Op het platform is zowel digitaal als unplugged lesmateriaal te vinden.

  Film maken
  In vier online lessen leer jij zelf een film te maken, een script te schrijven en je film te monteren.

 • Muziek

  4 muzieklessen (download)
  Kubus Lelystad heeft op verzoek van scholen vier muzieklessen gemaakt, voor elke groep een les.

  De Klassieken Kids
  Even een muzikale pauze tussen je huiswerk door? Maak dan even tijd voor een Klassiek Karweitje. Meester Ab heeft weer een mooie opdracht voor je.

  Drumbit
  Maak je eigen beat met de Drumbit app, een online drumstel.

  Eigen-wijs Digitaal
  heeft voor iedereen een inlogcode beschikbaar gesteld om al het online materiaal te gebruiken. Je vindt er bijvoorbeeld een liedbundel om samen liedjes te zingen, maar ook worden er voor alle klassen complete muziek-, dans- en dramalessen aangeboden. Om in te loggen maak je gebruik van de inlogcode lente. Het wachtwoord is: muziekles.

  Iedereen is een held
  Stimuleer taalontwikkeling bij kinderen via bijvoorbeeld theater en muziek.

  Kindermuziekweek | van 27 maart t/m 5 april
  Ook thuis kun je met live muziek aan de slag. Zowel luisteren als zelf doen.

  Meer muziek in de klas
  Muzikale energizers en Schooltv muziekvideo’s.

  Muziek in school
  Aan de hand van een muziekles leren kinderen hoe ze op de juiste manier moeten niesen, hoesten en hun handen moeten wassen.

  Muziekkwartier
  Dagelijks om 10 uur streamt Muziekkwartier via Facebook 15 minuten zingen, dansen en spelen voor de allerjongste kinderen. De kinderen genieten van typische Muziek op Schootspelletjes zoals samen klappen, dansen, muziek maken en Klassiek met Knuffels. Via de chatfunctie is er live interactie.

  Toonzetters
  Elke woensdag en vrijdag om 10.00 uur een livestream muziekles.

 • Taal

  Woordjes leren met behulp van prentenboeken
  Gemiddeld leren kinderen 2 a 3 nieuwe woorden per dag. Met de BereslimmeBoeken leren kinderen in een half uur tijd maar liefst 5 a 6 woorden! Bereslim heeft alle digitale prentenboeken gratis beschikbaar gesteld om deze quarantainetijd door te komen. Je kunt inloggen met de gebruikersnaam: bereslim100943. Het wachtwoord is: Bieb2020.

  Verbeter je taalvaardigheid en leer tegelijkertijd meer over kunst
  Op de website van Diaplus vind je meer dan 800 teksten voor alle leerlingen vanaf groep 5 tot aan niveau 3F in het voortgezet onderwijs. Via teksten over onder andere kunstthema’s leer je beter lezen én doe je kennis op over kunst. Twee vliegen in één klap dus. Log in als docent met de code: demo11806doc05. Het wachtwoord is: 9R&bn4F.

  Voorleesfilmpjes
  Kijk samen met je kind naar leuke voorleesverhalen. In ieder filmpje wordt een boek voorgelezen. Het boek is geanimeerd en wordt ondersteund door muziek. Zo heb je altijd spannende, avontuurlijke en informatieve voorleesboeken! Met je Bibliotheekaccount kun je onbeperkt genieten van alle voorleesfilmpjes.

  De luisterbieb – online luisterboeken
  De bibliotheken hebben hun online luisterboeken openbaar gezet zodat je toch kunt luisteren naar allerlei spannende verhalen.

  Squla
  Spelen is de beste manier om te leren. Bij Squla kan je kind alle basisschoolvakken oefenen door middel van leuke games en quizzen. Oefen hier bijvoorbeeld je leesvaardigheid op een creatieve manier!

  Creatief schrijven
  Laat maar Leren biedt gratis proeflessen aan op het vlak van beeldende kunst en schrijven voor alle groepen uit het basisonderwijs. De opdrachten zijn heel divers: maak een lenteversje, maak samen een rijmketting, schrijf een kaartje aan je opa en/of oma met een belangrijke vraag over vroeger of schrijf de afloop en het slot van een verhaal. Neem snel een kijkje voor het complete aanbod aan opdrachten.

 • Theater

  Buro Bis | Theaterlessen
  Iedere dag komt er een theaterles online. Door deze lessen te volgen ontwikkelen kinderen creativiteit, fantasie, fysiek bewustzijn en zelfvertrouwen. Speciaal voor kinderen van groep 3 t/m 5. De theaterlessen zijn actief, met humor en duren 10 minuten.

  DramaOnline | Dramalessen voor de Nationale voorleesdagen 2021
  Normaal gesproken wordt er op basisscholen volop aandacht aan de Nationale Voorleesdagen besteed. En geven wij vanuit onze dramamethode DramaOnline tips aan de leerkrachten om met het Prentenboek van het Jaar aan de slag te gaan. Dat kan dit jaar natuurlijk niet en daarom heeft DramaOnline tips om zelf thuis met je kind(eren) creatief bezig te zijn met gratis dramalessen.

  Theatergroep Kwatta | Kwatta thuiskijken!
  Via het YouTube-kanaal van Kwatta kun je de komende tijd regelmatig voorstellingen bekijken, dus abonneer je zeker.

  Titus & Fien
  Tovernaarsduo Titus & Fien wil absoluut niet dat kinderen zich gaan vervelen. Daarom zijn ze dagelijks om 16.00 uur live met een interactieve show via Facebook.

  Jeugdtheater FroeFroe
  Het gezelschap stelt alle recente en oude voorstellingen integraal beschikbaar online, op Vimeo (wachtwoord froefroe) en YouTubeNoot van de makers: “Ouders en leraren, checken jullie eerst even de leeftijd op onze website?”

  Maas Theater en Dans
  Via de website van Maas Theater en Dans bekijk je registraties van oude Maasvoorstellingen. Elke dag komt er een nieuwe online.

Voortgezet onderwijs

 • Algemeen en multidisciplinair

  Boijmans Museum
  Ze bieden een breed scala voor voortgezet thuisonderwijs met veel educatieve video’s speciaal voor leerlingen. Soms ook vergezeld van leuke vragen en opdrachten.

  BonteHond
  De toppers bij BonteHond geven zoveel mogelijk vrij van wat ze in de afgelopen jaren hebben gemaakt; van registraties van hun voorstellingen tot educatiemateriaal en van KIDD-lessen tot sketches.

  Kunst uit het Vuistje
  Kunst uit het Vuistje biedt gratis lespakketten aan voor een digitale CKV-methode.

  Thuis op school
  In dit digitale overzicht voor leerkrachten (& nieuwsgierige ouders) zijn handvatten voor #thuisopschool te vinden. Onder 8 thema’s ontdek je inspiratie voor thuisles- en ontspanningsmogelijkheden, waaronder kunstzinnig.

 • Beeldend

  Google Arts & Culture
  Ontdek collecties vanuit de hele wereld.

  Hermitage St.Petersburg
  Een rondleiding door het Russische museum.

  Lianne Louise | whattheconcept
  Het kunstvak vind Lianne ontzettend inspirerend. Een ideaal dat ze heeft is het laten verdwijnen van 20 dezelfde werkstukjes. Daardoor schrijft ze haar lessen zo dat er altijd een keuze is.

  Musea online
  Een virtuele tour door twaalf beroemde musea.

  Museumkaart | Thuis in het museum
  De museumdeuren zijn gesloten, maar de verwondering laat zich niet stoppen! Steeds meer musea nemen je online mee het museum in.

  My Daily Shot of Culture | thuismuseum
  De vloggers van My Daily Shot of Culture hebben iets heel tofs gedaan. Ze komen – nu dat de musea gesloten zijn – binnen in de musea en kunnen in alle rust de gesloten tentoonstellingen laten zien.

  Rijksmuseum online
  Volg het Rijksmuseum online, Bekijk tutorials op het YouTube kanaal RijksCreative en leer meer over Caravaggio en Bernini in de podcastaflevering.

  Tussen Kunst & Quarantaine
  Homemade art, een leuk idee om binnen de eigen schoolapp te realiseren!

 • Dans

  Maas Theater en Dans
  Via de website van Maas Theater en Dans bekijk je registraties van oude Maasvoorstellingen. Elke dag komt er een nieuwe online.

 • Erfgoed

  Erfgoed Brabant | Erfgoed bij je thuis
  Voorbeelden en tips om leerlingen in en om het huis met erfgoed aan de slag te zetten.

 • Mediakunst

  Documentairefestival IDFA 
  Kijk gratis online jeugddocu’s.

  Film maken
  In vier online lessen leer jij zelf een film te maken, een script te schrijven en je film te monteren.

  Mediawijsheidlessen voor thuis
  Vergroot mediawijsheid vanuit huis met de gratis mediawijsheidlessen van Bomberbot voor VO klas 1 en 2.

  MU Play&Learn | De Creatieve Code
  Een leerlijn creatief programmeren voor bovenbouw primair en onderbouw voortgezet onderwijs, gemaakt voor en door kunstenaars. Op het platform is zowel digitaal als unplugged lesmateriaal te vinden.

  Nieuws in de klas
  Hier vind je een actuele opdracht voor leerlingen over nepnieuws rondom het coronavirus.

  Virtuele Tours MU Hybrid Art House
  Bezoek met je klas een expo van MU Hybrid Art House in Eindhoven vanuit je home office/virtual classroom! Door de lockdown zijn verschillende tentoonstellingen virtueel beschikbaar en hoef je dus geen bus te regelen om kunst te zien. MU komt naar je toe via Teams, Zoom of een platform naar keuze. Boek bijvoorbeeld een tour door de huidige expo Evolutionaries, waar je spannende werken kunt verwachten op het snijvlak van biowetenschap, kunst en design. Ook zijn de voorgaande tentoonstellingen The Self Design Academy en Worlding Worlds virtueel te beleven.

 • Muziek

  BeatsNbits
  Deze online muziekmethode biedt momenteel gratis afstandsonderwijs aan. Hiervoor vraag je een proefaccount aan. Vermeld bij de opmerkingen dat het om afstandsonderwijs gaat. Je krijgt toegang tot alle faciliteiten. Ook bieden ze gratis webinars aan om je te ondersteunen.

  Concertgebouworkest | Registraties Concertgebouw
  Luister online naar het Concertgebouworkest!

  Metropolitan Opera
  Nightly Met Opera Streams – Metropolitan Opera.

  Nederlands Bachvereniging | All of Bach
  Geniet van de mooiste opnames van de muziek van Bach.

  Wood concert
  Vanuit een huis nabij de Brabantse bossen geven pianist Leonardo Reyna en violist Judith de Haas elke dag een ‘wood concert’ op Youtube.

 • Theater

  Andries Tunru | Improvisatieshow
  Deze improvisatie-acteur en cabaretier brengt elke avond om 20.30 uur een improvisatieshow.

  Het Laagland | Laagland Thuis-Theater
  Het Laagland brengt theater waar je van groeit jouw huiskamer in!

  Het Zuidelijk Toneel | Educatie
  Bezig zijn met theater stimuleert de nieuwsgierigheid. Het zet aan tot vragen stellen, experimenteren en onderzoeken. Met educatieve projecten betrekt HZT mensen bij het theater dat ze maken. Samen verkennen ze de verhalen die ze vertellen en de maatschappelijke context waarbinnen ze dat doen.

  Maas Theater en Dans
  Via de website van Maas Theater en Dans bekijk je registraties van oude Maasvoorstellingen. Elke dag komt er een nieuwe online.

  Orkater-voorstellingen | Orkater & Chill
  Bekijk voorstellingen uit het archief van Orkater veilig vanuit je eigen huis! Elke dag om 15.00 uur verschijnt een nieuwe voorstelling online.

  Theater Rotterdam | TR vanuit huis
  Digitale theatrale initiatieven voor jong en oud. Zodat je ook tijdens je social distancing-periode je broodnodige dosis cultuur tot je kunt nemen.

  Yvonne Janssen, docent kunst en drama | De vloer op
  Een dramales die thuis prima individueel gedaan kan worden.