Design Challenge VO
Maak in een sneltreinvaart kennis met alle stappen van een onderwijs-ontwikkelproces met behulp van design thinking. Voor vo-scholen in Flevoland en CultuurProfielScholen in Nederland organiseert FleCk, in samenwerking met Zeewaardig Service Design op 30 november een Design Challenge. Deelname is kosteloos. Deze challenge is voor (kunst)vakdocenten en cultuurcoördinatoren vo (ongeacht aan welk niveau leerling zij lesgeven) en hun partners van culturele instellingen. Je kunt deelnemen in duo’s of alleen.
Bij design thinking speelt de doelgroep een belangrijke rol: vandaar dat bij de training vmbo-leerlingen van het Arte College in Almere worden betrokken.
Je leert in deze training:
- wat design thinking is;
- hoe in design thinking sterk visueel wordt gewerkt;
- hoe je het kunt toepassen bij het ontwikkelen van cultuureducatie – rekening houdend met de behoefte van je leerlingen. Of je nu alleen ontwikkelt, of in cocreatie met partners binnen en buiten school. Denk bijvoorbeeld aan je vaksectie, een vakoverstijgend team, een culturele organisatie of een cultuurmaker;
- hoe je onderzoeken en testen een structureel onderdeel van je lessen kunt laten zijn;
- hoe je het eigenaarschap van leerlingen kunt verhogen door ze in de klas te betrekken bij je onderwijsontwikkeling middels:
-behoefteonderzoek;
-experiment;
-testen en prototypen; - dat vertragen in het ontwikkelproces bijdraagt aan een hogere kwaliteit van onderwijs;
- de kwaliteit van je cultuuronderwijs te verhogen door betekenisvolle opdrachten te geven met als uitgangspunt een creatief proces voor de leerling;
- hoe je de materialen in de online toolkit Studio VMBO voor je onderwijsontwikkelproces kunt gebruiken (kosteloos).
Praktische zaken
Datum: 30 november 2023
Tijd: 13.00 – 17.00 uur
Locatie: Arte College in Almere
Aantal: Er is ruimte voor maximaal twintig deelnemers. Bij overschrijving maximaal één duo per school
Kosten: Deelname is kosteloos
Waardering: Deelnemers ontvangen een certificaat
Aanmelden
Ben je geïnteresseerd in deelname? Vul dan het aanmeldformulier in. Er is ruimte voor maximaal twintig deelnemers. Bij overschrijving kan maximaal één duo per school meedoen.
De trainers
Wies van Nifterik is ontwerper bij Zeewaardig Service Design. Zij is al drie jaar betrokken bij Studio VMBO als facilitator en heeft een grote bijdrage geleverd aan de doorontwikkeling en vormgeving van Studio VMBO en aan de toolkit Studio VMBO.
Edien Lammers is sinds 2017 projectleider vmbo bij FleCk. Ook is zij programmamanager bij Vereniging CultuurProfielScholen VO. Zij heeft de afgelopen vijf jaar de inhoudelijke kaders ontwikkeld voor de ontwikkeltrajecten Bouwen aan de Flevolandse Cultuur (2018-2020), Studio VMBO (2020-2023) en Studio VMBO PRO (2020-2023) – in co-creatie met Zeewaardig Service Design. Edien is ook inhoudelijk betrokken bij de toolkit Studio VMBO.
Design thinking in Studio VMBO
De afgelopen vijf jaar hebben vmbo- en praktijkonderwijsscholen in Flevoland met partners uit het culturele veld in co-creatie betekenisvolle cultuureducatie ontwikkeld in Studio VMBO. Aan deze meerjarentrajecten hebben vier pro-scholen, 23 vmbo-scholen en meer dan zestig culturele partners deelgenomen.
In die tijd is het creatief ontwikkelproces van design thinking toegespitst en ontwikkeld voor gebruik de ontwikkeling van betekenisvol cultuuronderwijs. Daar is behalve opdrachten en inzichtkaarten onder meer de online toolkit Studio VMBO uit voortgekomen. De werkwijze is waardevol voor alle docenten en samenwerkingspartners in het vo die in co-creatie onderwijs willen ontwikkelen.
Zij gingen je voor