10 november 2020

Twee gloednieuwe cultuurcoördinatoren bij Aan Boord

Protestant Christelijk Basisschool Aan Boord in Dronten is sinds deze week twee icc’ers rijker. Directeur en bovenbouwleerkracht Ada Brouwer en onderbouwleerkracht Ineke Hopman ontvingen het certificaat, waardoor ze zichzelf nu officieel interne cultuurcoördinatoren van de school kunnen noemen. De uitreiking sluit het icc-op maat traject af, waarin de twee teamleden het beleid en visie op cultuuronderwijs voor hun school ontwikkelden, en een cultuurplan maakten.

‘We zijn erg blij met dit cultuurbeleidsplan,’ vertelt directeur Ada Brouwer. “Onze school heeft nu een plan in handen, waarmee we de aankomende jaren nog gerichter en bewuster verder kunnen bouwen aan talentvol onderwijs voor onze leerlingen.”

Op Aan Boord werken ze vanuit het onderwijsconcept Leren zichtbaar maken, waarbij leerlingen mede-eigenaar zijn van hun leerproces. De school was, zo licht FleCk-trainster Mieke Dols toe, een school die bij uitstek geschikt was om te begeleiden in het icc-op maat traject. “Juist doordat zij al zo’n goed uitgewerkte visie hebben op hoe zij onderwijs zien, en dit veel aanknopingspunten biedt voor kunst- en cultuuronderwijs, kon ik al snel zeer bewust en verdiepend met de twee teamleden aan de slag. Met het Talentvolle onderwijs, het leren via hoofd, hart en handen, het ontdekkend leren en de rijke speel-leeromgeving die de school omarmt, zijn prachtige koppelingen met cultuuronderwijs te maken.”

Ondanks wat vertraging door onder meer Covid-19 bleven Ada en Ineke op koers. Ineke legt uit: ‘we hebben de afgelopen maanden een eindsprint gemaakt. Door de vertraging waren we aan de ene kant nog bezig met het ontwikkelen van onze cultuurplannen, en aan de andere kant ook al gestart met het uitvoeren van sommige onderdelen. De begeleiding van Mieke maakte dat we telkens stil stonden bij wat in welke fase nodig was, hoe we ons team moesten meenemen, en hoe we er echt een goed leesbaar stuk van konden maken, waarmee we nog jaren vooruit kunnen.’

Hoewel het overgrote deel van het icc-op maat traject hiermee is afgerond, krijgt Aan Boord de mogelijkheid om ook bij de implementatie van hun cultuurplannen ondersteuning in te vliegen. Deze ondersteuning van FleCk gebeurt dan in nauwe samenwerking met De Meerpaal, die betrokken is bij de uitvoering van veel van de  culturele activiteiten van de school.

Mieke Dols

Wil jij ook een icc-cursus volgen? Schroom niet om me te bellen via T. 0320 727 012 of stuur me een mailtje.

Mail Mieke