17 mei 2021

Impulssubsidie voor betere ondersteuning van vakdocenten gehonoreerd

In het voorjaar diende FleCk in samenwerking met Kubus een plan in bij het Fonds voor Cultuurparticipatie om freelance kunstvakdocenten te ondersteunen in hun professionele ontwikkeling en hen te helpen om hun kunst nog beter te verbinden aan het Flevolandse onderwijs. De subsidieaanvraag is ingediend binnen de impulsregeling culturele zzp’ers en ergfoedvrijwilligers en gehonoreerd met een bedrag van 35.000 euro voor komende twee jaar.

Meer vraag naar kunstvakdocenten

Goed cultuuronderwijs valt of staat bij de persoon die voor de klas staat. Een kunstvakdocent is een expert die in staat is om kunst- en cultuurlessen op school te verzorgen. Ze zijn een belangrijke aanvulling binnen het cultuuronderwijs in de klas. Nu veel scholen kampen met een lerarentekort, is er meer vraag naar kunstvakdocenten die voor een langere periode wekelijks voor de klas kunnen staan.

Deze subsidie stelt ons in staat om de ondersteuning en professionalisering voor kunstvakdocenten provinciaal beter te organiseren. Komende twee jaar bouwen we aan een ondersteuningstraject waarmee we nieuwe freelance kunstvakdocenten kunnen werven voor het Flevolandse onderwijs en huidige experts een mooie doorontwikkeling kunnen bieden.

Kunstvakdocenten binnen CultuurPlus

In schooljaar 2021/2022 start ook het nieuwe programma voor Cultuureducatie met Kwaliteit in Flevoland: CultuurPlus. Dit programma stelt kunstvakdocenten beter in staat om in lange termijnen samen te werken met scholen. Het ondersteuningstraject voor kunstvakdocenten wordt daarom rondom CultuurPlus uitgevoerd. Het traject wordt uitgevoerd in modules, die synchroon lopen met het programma van CultuurPlus. In deze modules ontwikkelen de kunstvakdocenten tools, competenties en werkvormen.

Leren door te doen

Leren door te doen is een belangrijk aspect van het traject. Een belangrijke component in het ondersteuningstraject is intervisie en coaching. De experts krijgen het traject aangeboden ter ondersteuning van het werk wat zij in de praktijk uitvoeren op de scholen. De voorbereidingen voor het traject worden in 2021 gedaan. Het traject wordt in 2022 en 2023 uitgevoerd.

Blijf op de hoogte

Verder op de hoogte blijven van de voortgang rondom de vakdocentenpoule? Schrijf je in voor de FleCk nieuwsbrief en ontvang de laatste updates in je mailbox.