2 juli 2024

Feestelijke afsluiting training Cultuurcoördinator VO

In STRAAT, het Amsterdamse museum voor street art en graffiti, was op 6 juni 2024 de feestelijke afsluiting van de training Cultuurcoördinator VO . Dertien (CKV-)docenten presenteerden op inspirerende wijze hun toekomstige rol als cultuurcoördinator in de school. Een verslag van een bijzondere middag. 

We zijn te gast in STRAAT, het museum dat de geschiedenis laat zien van street art en graffiti van de jaren zestig tot nu. In de voormalige scheepsloods aan het NDSM-plein maken kunstenaars live hun kunstwerken. Dat is wel zo handig, want het bespaart heel wat logistieke problemen vanwege de reusachtige afmetingen die de meeste stukken hebben. Het onderwerp van het museum spreekt nadrukkelijk de leerlingen van het voortgezet onderwijs aan, en daarom zijn de deelnemers van de training Cultuurcoördinator vo meer dan welkom om hun presentatie hier te houden.

Presentaties van gecertificeerden

Want daarvoor zijn we hier: de deelnemers hebben de training doorlopen en krijgen vandaag hun certificaat. Maar voor het zover is, presenteren ze op hun eigen manier hoe zij de cursus hebben ervaren, wat ze hebben geleerd, hoe ze hun positie op school en in hun team versterken, en welke projecten en programma’s zij organiseren voor de leerlingen.
De presentaties zijn toegespitst op de eigen school van de deelnemers, met hun specifieke kenmerken, wensen en visies. Zo kruipt Tim ter plekke achter het drumstel en vertaalt het verloop van de cursus in een pakkende solo. Elleke heeft een theateract gemaakt, waarmee ze laat zien wat ze heeft geleerd aan vaardigheden en inzichten. Met een houten puzzelconstructie brengt Nanja haar ervaringen van de afgelopen tijd in beeld. De vervolgstappen verbeeldt ze met een pijl die naar de toekomst wijst. Lucienne pakt het weer anders aan: met een performance pleit ze voor een goede connectie met de leerlingen, en drukt haar medecursisten op het hart om hen op waarde te schatten.

Erkenning voor cultuurcoördinatoren

De taak van cultuurcoördinator kost tijd, en die is er vaak te weinig. Deze training is een erkenning voor deze rol, en maakt het mogelijk dat scholen een cultuurvisie ontwikkelen die breed gedragen wordt. Op die manier kunnen kunst en cultuur uiteindelijk een vaste plek in het curriculum veroveren.
De training wordt gezamenlijk aangeboden door FleCk, Mocca en Kunst Centraal. Docenten in het voortgezet onderwijs leren door uitwisseling van kennis, ontwikkelen visie en vaardigheden, krijgen inzicht in financiën en cultuureducatie op school. De cursist leert tevens draagvlak te creëren, en kan na de training een leerlijn en een activiteitenprogramma ontwikkelen. De acht bijeenkomsten zijn verdeeld over het hele schooljaar. De onderwerpen die behandeld worden kun je vinden op de cursuspagina.

Nieuwe training start in oktober

Wil jij ook als cultuurcoördinator aan de slag, of jouw rol als cultuurcoördinator versterken? Lees hier meer en meld je nog voor de zomervakantie aan voor de training.

 

Foto’s: Maarten Mooijman