29 oktober 2020

Studio VMBO van start met pro-traject

Ieder in zijn eigen omgeving en toch verbonden. Woensdag 21 oktober waren de kick-off en de eerste sprint van het pro-traject van Studio VMBO. Vier teams, bestaande uit docenten, directeuren en culturele partners, maakten kennis met elkaar en met het ontwerpproces dat ze gezamenlijk gaan doorlopen. Al was sprint 1 online, toch ontstond er een gevoel van samen, enthousiasme en daadkracht.

Aan het einde van de dag hadden Aeres Praktijkonderwijs Emmeloord, PrO Almere, Almere College uit Dronten,  De Steiger uit Lelystad en hun culturele partners duidelijk voor ogen welke ontwerpvraag zij de komende maanden willen gaan beantwoorden met  het ontwikkelen van innovatief en eigentijds cultuuronderwijs.

Het Pro-traject

Gedurende drie schooljaren ontwerpen de deelnemende scholen innovatieve lesactiviteiten kunst en cultuur die optimaal passen bij hun pro-leerlingen. De docenten van Aeres, PrO, Almere College en De Steiger komen dit schooljaar in totaal vijf keer bijeen tijdens zogenoemde sprints. Tijdens en tussen deze meetings door ontwikkelen ze samen met hun culturele partner én met hun klassen lesactiviteiten die goed aansluiten bij de behoefte van de pro-leerlingen. De scholen co-creëren samen met adviseurs van Cultuurbedrijf Noordoostpolder (Aeres), KIDD+ (PrO), De Meerpaal (Almere College) en de Kubus (De Steiger). De adviseurs brengen hun expertise in kunst- en cultuuronderwijs in en hun kennis van het Flevolandse culturele veld.

De vier team starten met het organiseren van een onderzoek onder hun leerlingen. De afgelopen jaren heeft FleCk tijdens het pilotproject Samen bouwen aan de Flevolandse cultuur veel ervaring opgedaan met leerlingenonderzoek.

Studio VMBO

In Studio VMBO werken FleCk, Collage en BonteHond samen met docenten, leerlingen en het culturele veld om cultuuronderwijs in Flevoland een stevige impuls en een duurzame positie te geven. In co-creatie ontwikkelen we samen nieuwe vormen van educatie waarmee leerlingen op een aansprekende, betekenisvolle manier in contact komen en blijven met hun culturele omgeving. In november start nog een traject: dan beginnen vier vmbo-scholen met hun co-creatietraject. Voor meer informatie: www.studiovmbo.nl.