22 november 2018

Sprint 8: Culturele Roadtrip

Van Lelystad naar Almere en terug: woensdag 21 november lieten deelnemers van scholengroep 1 zich inspireren door erfgoed, Land Art, de creatieve industrie en culturele instellingen in de Flevopolder. Sprint 8 was een Culturele Roadtrip, een reis door de provincie met als doel kennis te maken met het verhaal van Flevoland en de culturele omgeving in de volle en verrassende breedte.

In de ochtend kreeg de groep een rondleiding door Batavialand, bezocht de Land Art-kunstwerken Exposure en Observatorium en luisterde in de bus naar een presentatie door schrijfster Eva Vriend over de pioniers van Flevoland. Het team had als opdracht te onderzoeken welke elementen van de verschillende locaties/onderdelen hen aanspreekt, zoals innovatie/vernieuwing, de manier waarop wordt ingespeeld op de belevingswereld van jongeren en mogelijkheden voor hun leerlingen.

Samenwerken vanuit jongerencultuur en arbeidsperspectief

In de middag onderzochten we de mogelijkheden om samen te werken met de Floriade, het KAF, de Bonte Hond, de Nieuwe Bibliotheek, de Clipjesfabriek, Fair & Square Tattoo en L5-studio. De bedrijven en culturele instellingen zijn gekozen op de thema’s arbeidsperspectief en jongerencultuur. De deelnemers werd gevraagd in gesprek te gaan over onder meer hun visie en de kansen die zij zien voor samenwerking met het vmbo.

Floriade

Op dit moment wordt het Floriadeterrein ingericht. In 2022 heeft dit evenement plaats. Het thema is de groene stad. De ambities zijn groot, de stad moet een proeftuin worden voor innovaties op het gebied van voedsel, biodiversiteit, energie en gezondheid. Is er ook ruimte voor kunst? Een aantal deelnemers gingen op bezoek bij het Floriadepaviljoen en in gesprek met Yoel Schuller, die onder meer educatie onder zijn hoede heeft. Bekijk ter inspiratie het filmpje op hun site.

Kunstlinie Almere Flevoland (KAF)

In het prachtige gebouw van KAF aan het weerwater zijn drie theaterpodia: de Academie voor Creatieve Talenten met een lesaanbod in de diverse kunsten, het Citylounge Café, exposities over stedenbouw, architectuur en landschap en een Legolab. Op dit moment is er een expo over ruimteafval door Daan Rosegaarde. De organisatie zet zich in voor werkgelegenheid voor jongeren die in het reguliere onderwijs uitvallen. Artistiek leider Valery Mak, die veel ervaring heeft met jongeren, vertelde zeer boeiend over de drijfveren achter dit beleid en over de innovatiekracht van de organisatie.

BonteHond

BonteHond is het jeugdtheatergezelschap in Almere. Hun jeugdtheater- en sociale voorstellingen op locatie doen een beroep op de verbeeldingskracht van jongeren en roepen op tot wat gezonde ongehoorzaamheid. Steeds weer op zoek naar nieuwe ingangen is ook het kantoor van BonteHond innovatief ingericht. In 2018 is BonteHond genomineerd als stagebedrijf van het jaar door StudentenBureau. Stagiaires kunnen aan de slag in de productie, marketing en educatie. Speciaal voor het vmbo is er een iPad-rondleiding ‘Kennismaking met het theaterbedrijf’ ontwikkeld. Wat waren de achterliggende gedachten en hoe werkt dit in de praktijk? Wat kan BonteHond betekenen voor de kennismaking van jouw leerlingen met theater? Sandy Pieterse van de afdeling Educatie had de antwoorden.

Nieuwe Bibliotheek

Wist je dat ieder vo-leerling in Almere gedurende zijn schooltijd een gratis abonnement heeft op de Nieuwe Bibliotheek? Maar wat doe je als organisatie als je merkt dat er steeds minder jongeren lezen? Hoe herdefinieer je je publieke opdracht in de netwerksamenleving en bedenk je innovatieve oplossingen? Daniel Wortel van het Innovatieteam van de Nieuwe Bibliotheek gaf antwoord op die vragen en sloot de deur van de Hackerroom achter drie van onze deelnemers.

Clipjesfabriek

Clipjesfabriek is dit jaar gekozen tot het beste stagebedrijf van Flevoland. Elk jaar komt er een nieuwe lichting van elf stagiaires. Wat maakt dit bedrijf zo populair? Clipjesfabriek is gespecialiseerd in het maken van korte video’s en animaties voor social media en geeft ook trainingen. Er werken vooral young professionals en creatievelingen. Clipjesfabriek is culturele partner voor het OPDC in Almere. Twee docenten spraken met de bevlogen directeur Jelle Koolstra en enthousiaste stagiaire Wouter.

FAIR & SQUARE Almere Tattoo Shop

Jan en Andrea Hus zitten al 40 jaar in de tattoos. Samen runnen zij de FAIR & SQUARE Almere Tattoo Shop. Jan komt zelf uit een heuse tattoowinkel-dynastie. Zij zetten piercings, oortunnelpiercings en tattoos. Hun motto is ‘Welcome to your new addiction’. Zij zijn tattoo-artiesten en ontwerpen bijzondere tattoomotieven. Regelmatig krijgen zij jongeren over de vloer. Hoe gemakkelijk is het om een tattoo te zetten als een jongere erom vraagt? Het loont om het tweede interview met Jan op de startpagina van hun website.

L5-Records

L5-Records bestaat vier jaar en is een onafhankelijk platenlabel. Behalve produceren, opnemen, mixen, masteren en distribueren van muziek, coacht L5-Records ook jong talent. Er werken regelmatig stagiaires en er komen regelmatig rappers over de vloer. Directeur Alexander Sitania praatte de docenten bij over hun laatste successen en releases.

Eindverslag

Aan het einde van een lange dag presenteerden de deelnemers aan elkaar de mogelijkheden van samenwerken met de bedrijven en instellingen van Flevoland en evalueerden ze de Culturele Roadtrip. Uit de top & tips is op te maken dat het doel van de dag is behaald: ‘heel veel inspiratie, veelzijdig, fijne sfeer, super verhalen, afwisselend, nog een keer en dan in met meer tijd’.

Bekijk het programmaboekje van de roadtrip.