20 april 2021

Prototypetestdag PrO Almere

De docenten van PrO Almere ontwikkelen een serie van drie lessen rondom het thema ‘Waarde. Op 20 april 2021 maakten ze een filmpje van de tweede lesdag bij BonteHond. In de studio en theaterzaal liggen allemaal waardeloze dingen op een hoop op de grond. Aan de hand van een aantal creatieve opdrachten onderzoeken de leerlingen hoe ze de dingen tot kunst kunnen verheffen en er iets waardevols van te kunnen maken. Het team maakte zelf de video van de prototypetestdag.

Les 1

De eerste les is op school gegeven door burgerschapdocent Jamila Alarda. Zij heeft met de leerlingen gesproken over geld, het thema waar zij nu mee bezig zijn. De leerlingen hebben financiële waarde, sociale waarde, traditionele waarde, enzovoort verkend. Wat kun je wel of niet veranderen. Fiona Kelatow van culturele partner BonteHond was bij deze les aanwezig.

Les 2

De tweede les was bij BonteHond en werd gegeven door Fiona. Voor deze les hebben leerlingen en docenten verschillende soorten materialen en waardeloze objecten verzameld. De leerlingen gingen aan de slag met verschillende werkvormen, vormen van kunst en met verschillende vormen van waarde. Ze hebben bij voorbeeld een ode geschreven aan een waardeloos object en muziek gemaakt met waardeloze materialen.

Voor de theateropdracht moesten de leerlingen een waardeloos object kiezen en dat verkopen. Een leerling heeft bijvoorbeeld My little pony verkocht en dat ging zo: als je over het staartje aait dan kan zij vliegen. Een leerling verkocht een spel: als je het spel speelt, word je opgeslokt door het spel en raak je los.

Les 3

De leerlingen zijn bij BonteHond aan de slag gegaan in hun favoriete kunstvorm. Van alle uitgewerkte vormen samen is een kunstwerk gemaakt.