7 maart 2024

PrO Almere laat leerlingen shinen

Op 7 maart presenteerden PrO Almere en KIDD+ (Kunst is Dichterbij dan je Denkt) het Spiegelproject STRAF. Geïnspireerd door de voorstelling STRAF van BonteHond hebben elf leerlingen van PrO Almere hun eigen versie gemaakt. Ze zijn hierbij begeleid door regisseur en theatermaker Fiona Kelatow en Stefan Kartoredjo, muzikant, componist en producer. Mia Stik, kostuumontwerpster hielp de leerlingen met de kostuums en Lisa Panjoel hielp met het bedenken van de choreografieën.

Leerlingen ontdekken hun talenten

Voor en achter de schermen ontdekten de leerlingen hun talenten: van teksten bedenken, acteren, muziek maken en componeren, kostuums ontwerpen, dansen tot techniek. Het was voor hen de eerste keer dat zij een maakproces van een voorstelling hebben ervaren: toe hebben gewerkt naar een voorstelling en voor publiek een uitvoering hebben gegeven. Het is de begeleiders  gelukt om de persoonlijke talenten en interesses van de leerlingen in de repetities vooraf te ontdekken en laagdrempelig en optimaal in de voorstelling in te zetten. Dat deed de leerlingen shinen.

Bij de première, een aantal voorstellingen die werden gespeeld voor de leerlingen uit hun eigen klassen, speelden de leerlingen de sterren van de hemel in een verrassende en toegankelijke choreografie. Het publiek bij de avondvoorstelling –  schoolleiding en docenten van PrO Almere, ouders en overige familieleden – verzilverde dit met een daverend applaus en een staande ovatie.

Het hele proces is in vier YouTubevideo’s vastgelegd:
Muziek – Kostuum – Theater en dans – Première

Spiegelproject STRAF is een project van KIDD+ van Jeugdtheatergezelschap BonteHond. Scholen die interesse hebben naar mogelijkheden tot samenwerken, kunnen contact opnemen met Rianne Weide, projectcoördinator van BonteHond, via rianne@bontehond.net.