6 oktober 2021

Nieuwe ontwerpronde Studio VMBO gestart

Het tweede jaar van Studio VMBO is van start gegaan. Drie praktijkscholen en vier vmbo-scholen startten eind vorige maand, samen met hun culturele partners, met het ontwerpen van nieuwe onderwijsbouwstenen.

Onderzoeken wat leerlingen motiveert

Beide groepen deelnemers troffen elkaar – na een jaar online te hebben gewerkt – live bij Vis à Vis in Almere. In schooljaar 2019-2020 ontwierpen de teams elk een nieuwe onderwijsbouwsteen, een serie cultuurlessen of -activiteiten via de stappen van design thinking. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor leerlingen. Ook dit jaar beginnen de deelnemers met het onderzoeken wat hun leerlingen motiveert, doen ze kleine experimenten met de klas en testen de leerlingen uiteindelijk de prototypes van de nieuwe bouwstenen.

Interactie en uitwisseling

In Vis à Vis deden de docenten en cultuurmakers alvast een opdracht samen met leerlingen, als opwarmer. De pro-teams ontvingen 29 september leerlingen van PrO Almere. De vmbo-teams verwelkomden een dag later leerlingen van Aeres VMBO Almere. Samen brachten ze een bezoek aan de voedsel pop-up tentoonstelling ’n Wilde Keuze, in de voortuin van Vis à Vis. Hier ontdekten ze op een speelse en interactieve manier de veelzijdigheid van ons voedselsysteem. Aan het eind van de dag gingen de deelnemers met veel zin in het vervolg van het traject naar huis.

Studio VMBO

Meer weten over vernieuwend cultuuronderwijs voor het vo? Scroll dan eens door de tijdlijn van studiovmbo.nl.