26 april 2022

Inschrijving verkiezing Filmleraar van het Jaar 2022 gestart

Eigenlijk is iedere leraar in potentie een filmleraar, want bijna alle leraren maken gebruik van film in hun lessen. Toch? Maar eerlijk is eerlijk, een filmleraar doet wel nét wat meer: zet film heel bewust in. Ben jij of ken jij een filmleraar die deze titel absoluut verdient? Geef jezelf of je collega op via www.filmleraarvanhetjaar.nl

Filmleraren leren leerlingen door een lens van een ander kijken. Zij werken met film aan spreekvaardigheid, creativiteit en leren leerlingen hun gevoelens en emoties onder woorden brengen. Ze gebruiken film als aanleiding om een groot thema bespreekbaar te maken of ze maken film met hun leerlingen.

Uitreiking op IDFA

Tot 1 juni kun je je opgeven voor de 5de editie van deze verkiezing. Iedere regio in Nederland krijgt voor de start van de zomervakantie nog een eigen Filmleraar van het Jaar. Deze zes regionale winnaars strijden vervolgens om de landelijke titel. De uitreiking is in november tijdens een feestelijke filmeducatiemiddag op International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA). 

Prijzen winnen

Alle regionale winnaars ontvangen een Cineville-pas waarmee ze een jaar lang gratis naar de film mogen. De landelijke winnaar is één jaar het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, is premium spreker op filmnetwerkevents, mag als teacher in residence bij Netwerk Filmeducatie aan de slag om filmlessen te ontwikkelen en met de hele klas naar een filmtheater of filmfestival naar keuze! Wacht niet langer: geef je vandaag nog op! filmleraarvanhetjaar.nl

Tip van de Filmleraar van het Jaar 2021

Elroy Gramsbergen:
“Bij elk vak kun je iets met film! Probeer vakoverstijgend te werken, bied film in samenhang met je eigen vak. Laat ze voor geschiedenis of aardrijkskunde op pad gaan, research doen en zelf een vlog of reportage in elkaar zetten. Het motiveert, de leeropbrengst is hoog en je krijgt leerlingen met je mee. Op deze manier leren is zoveel leuker en relevanter!

Regionale voorrondes en landelijke uitreiking

Dit jaar worden er voor de tweede keer regionale voorrondes gehouden. De voorrondes vinden plaats in de regio’s van de zes filmhubs: Noord (Groningen, Friesland, Drenthe), Noord-Holland, Oost (Gelderland, Overijssel), Midden (Utrecht, Flevoland) Zuid-Holland en Zuid (Brabant, Limburg, Zeeland). Uit iedere regio dingt straks één afgevaardigde mee naar de landelijke titel. Op 4 juli, nog voor de zomervakantie, worden de zes regionale winnaars bekendgemaakt. Tijdens het Nederlands Film Festival eind september presenteren de zes finalisten zich en dan gaat de publiekscampagne van start. De grote winnaar wordt eind november bekendgemaakt tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam.

Win mooie prijzen

Als winnaar ben je één schooljaar het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, ben je premium spreker op filmnetwerkevents en mag je met de hele klas naar een filmtheater of filmfestival naar keuze. De winnaar neemt ook plaats in de jury van de volgende verkiezing. Alle zes (regionale) winnaars mogen een jaar lang gratis naar de film met hun gouden Cineville-pas. 

Foto: André Broens, leerkracht Basisschool Laetare in Lelystad  winnaar Filmleraar van het jaar 2021 van regio Midden.