6 mei 2020

‘Generatie Binnen’: de alternatieve groep 8 musical op je beeldscherm

Traditiegetrouw sluiten achtstegroepers hun basisschooltijd af met een eindmusical. Maar hoe organiseer je dat in tijden van corona? Theatergezelschap BonteHond en Almeerse educatietak KIDD (Kunst Is Dichterbij dan je Denkt) bedachten ‘Generatie Binnen’: een alternatieve groep 8 musical die leerlingen thuis, vanachter hun beeldscherm, samen maken en opvoeren.

Lege agenda, ruimte voor nieuwe ideeën

Het kantoor van Theatergezelschap BonteHond is leeg. Alle voorstellingen, maar ook de vele masterclasses en trainingen voor scholen die het gezelschap in thuisstad Almere in het kader van KIDD organiseert, zijn geannuleerd. In deze leegte ontstond bij Judith Faas (regisseur bij BonteHond en vanaf januari 2021 artistiek leider) het idee voor een digitale musical die ondanks de coronacrisis door kan gaan. Faas: “Van ouders met kinderen uit groep 8 hoorde ik over de onzekerheid rondom de jaarlijkse groep 8 musical. Hun laatste maanden op de basisschool zien er sowieso heel anders uit: ze zitten al niet meer samen in de klas en de kans dat ze op schoolkamp gaan is klein. Tegelijkertijd waren de repetities van mijn nieuwe voorstelling De Zijlijn een week voor de première gestaakt en zat ik net als het volledige creatieve team en alle 14 acteurs en dansers, thuis. De ideeën begonnen te borrelen en het idee voor een alternatieve groep 8 musical was geboren’’.

Digitale eindmusical: Generatie Binnen

Er werd snel een team samengesteld om de musical te produceren en in een week schreef Caro Goldenbelt een script voor de musical Generatie Binnen: Generatie Binnen is geboren. Met pijn en puf is zij van binnen in de buik naar binnen vier muren van een flat geperst. Generatie Binnen zet binnen haar eerste stapjes, gaat binnen naar school en voetbalt binnen menig vaas in stukjes. Generatie Binnen is tevreden. Tot er op een dag een vreemdeling buiten op het veldje ligt te zonnen. Als deze man naar buiten kan, in zijn zwembroek nota bene, kan Generatie Binnen dat dan niet ook? Jeske de Blauw componeert de muziek, Hardzout maakt het videoconcept en door het team van educatieprogramma KIDD wordt er een digitaal musicalboekje ontwikkeld. De musical wordt namelijk niet op een podium in de aula gespeeld, maar thuis vanachter het beeldscherm. De leerlingen nemen korte video’s op die strak gemonteerd worden tot een eindmusical per klas op film. Want als de musical niet op het podium gespeeld kan worden, maak je van je huis gewoon een filmset. Zo wordt binnenblijven tot kunst verheven. Eind juni is de première, waar de leerlingen hopelijk samen met hun ouders naartoe kunnen. Blijven de huidige coronamaatregelen van kracht? Dan kijkt iedereen samen, vanuit huis, naar het beeldscherm.

Regie- en speltips van thuiszittende acteurs

De thuiszittende acteurs en dansers van BonteHond zijn ook betrokken. Wanneer de achtstegroepers straks repeteren kunnen ze met hen videobellen en worden ze op afstand gecoacht en geregisseerd. Ook oefenen de leerlingen de dansjes en bewegingen met behulp van de danstutorials die door de professionele dansers zijn opgenomen. Vandaag krijgen de leerlingen de eerste opdracht opgestuurd, zodat ze in de meivakantie het eerste lied kunnen repeteren. Op 14 mei is al het benodigde materiaal af en gaan de scholen van start. Er zijn al negen Almeerse basisscholen die meedoen.

Meer info en meedoen

Ben jij een leerkracht van groep 8 en wil je met jouw klas ook de filmmusical Generatie Binnen maken? Dat kan! Neem contact op met kidd@bontehond.net. Voor €500,- per klas ontvang je het digitale musicalboekje met onder andere het script, danstutorials, muziek en songteksten. Voor leerkrachten is er een apart instructieboekje. Het materiaal is beschikbaar vanaf 14 mei 2020. Scholen die al samenwerken met KIDD kunnen deelnemen tegen gereduceerd tarief.

Coproductie van BonteHond en KIDD i.s.m. FleCk en Collage Almere

Theatergezelschap BonteHond maakt beeldend en fysiek theater voor alle leeftijden in theaters en op andere spannende plekken. Het Almeerse gezelschap is geworteld in de stad en initiatiefnemer van KIDD: een doorlopende leerlijn kunst en cultuur voor het Almeerse onderwijs waar 30 scholen aan mee doen. KIDD wordt gefinancierd vanuit Cultuureducatie met Kwaliteit, een impulsregeling voor cultuuronderwijs van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Generatie Binnen wordt mede mogelijk gemaakt dankzij samenwerking met en financiële steun van FleCk en Collage Almere.

Concept en idee: Judith Faas. Concept en regie: Fiona Kelatow. Tekst: Caro Goldenbelt. Compositie: Jeske de Blauw. Videoconcept: Hardzout. Inhoudelijke redactie: Anne Wiersma. Vormgeving: KochxBos Studio. Productie: Kelly de Briais Backer. Coproductie: Theatergezelschap BonteHond en KIDD. Mede mogelijk gemaakt door: FleCk en Collage Almere.