14 september 2023

De Kubus viert 40-jarig jubileum met exclusief kijkje achter de schermen

Dit jaar viert De Kubus, het iconische culturele gebouw van Lelystad, haar 40-jarig jubileum. Al decennialang heeft De Kubus kunst en cultuur in het hart van de stad gebracht, met muziek- dans en theaterlessen, creatieve workshops en meer.

Cultureel Monument in Lelystad

Sinds 2019 draagt De Kubus met trots de eervolle status van monument, waardoor het een blijvend symbool is geworden van het rijke culturele erfgoed van Lelystad. Ter ere van deze mijlpaal werd De Kubus in de schijnwerpers gezet tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september, als onderdeel van het LelySTART-festival. Tijdens dit bijzondere evenement kregen bezoekers de unieke kans om de verborgen schatten van het gebouw te ontdekken via speciale rondleidingen.

Voorafgaand aan dit evenement onthulden wethouder van Cultuur, Sjaak Kruis, samen met enkele nauw betrokken personen bij De Kubus, waaronder Niek Sonneveld, die al sinds de beginjaren bij het project betrokken is en betrokken was bij onder andere de verbouwing van de theaterzaal, Wim Rakhorst, een enthousiaste vrijwilliger van De Kubus met diepgaande kennis van het structuralisme, en Loes Oudenaarde, de architect die betrokken was bij de renovatie van onder andere de foyer in 2016, een indrukwekkend paneel waarop de rijke geschiedenis van De Kubus is vastgelegd. Dit paneel zal een permanente plek krijgen in de foyer van De Kubus, zodat bezoekers te allen tijde de fascinerende geschiedenis van dit unieke gebouw kunnen ontdekken.

Pleidooi voor Kunst en Cultuur

Wethouder Sjaak Kruis gaf zijn visie op het belang van kunst en cultuur in Lelystad en de rol van De Kubus daarin: “De Kubus is een monument in Lelystad, niet alleen in termen van architectuur, maar ook als symbool van kunst en cultuur in onze stad. Het is een plek waar generaties Lelystedelingen hun eerste stappen in de kunstwereld hebben gezet. We koesteren dit erfgoed en zetten ons volop in voor de bloei van kunst en cultuur voor jong en oud in alle wijken van Lelystad.”

De Kubus: een cultureel baken in tijden van groei en verandering

De officiële opening van het Centrum voor Kunstzinnige Vorming ‘De Kubus’ vond plaats op 21 september 1983, met minister Brinkman van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur die het gebouw inwijdde. In de jaren ’80 onderging Lelystad een transformatie, met nieuwe woningen, scholen en bedrijven die als paddenstoelen uit de grond schoten. De Kubus was een naadloze aanvulling op deze groei en verandering. Architect Wim Davidse gaf De Kubus zijn kenmerkende ‘structuralistische’ ontwerp. De veelzijdigheid van De Kubus, die alle facetten van kunst en cultuur omvat, blijft tot op de dag van vandaag behouden.

Voor meer informatie over dit bijzondere gebouw: www.dekubuslelystad.nl.