31 oktober 2023

CultuurPlus Dagen inspireren leerkrachten

Black Pencil verwonderde iedereen met hun bijzondere instrumenten tijdens de muzikale opening van de eerste CultuurPlus Dag op 20 september. Batavialand en Museum Schokland waren de plekken waar ongeveer 70 Flevolandse leerkrachten zich lieten inspireren voor betekenisvol cultuuronderwijs in de klas. Met theatrale voorstellingen, praktische workshops en door te netwerken.

De CultuurPlus Dagen geeft leerkrachten die het cultuuronderwijs verzorgen op hun basisscholen nieuwe ideeën en vaardigheden om betekenisvol cultuuronderwijs in de klas te geven.

De dagen werden georganiseerd door FleCk. Danielle Bijsmans, projectleider CultuurPlus zegt over deze dagen: ‘Cultuureducatie is als een lens. Een manier van kijken, om te onderzoeken, te creëren en ideeën te vormen. Testen, maken, delen en ervaringen delen. Als we het over cultuur hebben, denken we al snel aan een kunstwerk, voorstelling of museum. Maar het gaat juist om het proces dat hieraan voorafgaat. Dat is zoveel rijker dan het uiteindelijke resultaat.’

Workshops voor leerkrachten en leerlingen Tijdens de CultuurPlus Dagen volgden de aanwezigen een leerzame workshop die aansloot bij de scholingsvragen van de leerkrachten: kennis vergroten, vakoverstijgend werken en vooral praktisch aan de slag kunnen met cultuuronderwijs. Met een keuze uit acht verschillende workshops was er voor iedereen wat te kiezen.

Tijdens de dagen waren ook 30 leerlingen aanwezig. Zij mochten genieten van de voorstelling, kregen een rondleiding door het museum van Batavialand of gingen theaterpoppen maken aansluitend op de voorstelling.

Over CultuurPlus

CultuurPlus is het cultuuronderwijsprogramma voor Flevolandse basisscholen. Het programma maakt het mogelijk dat ieder kind betekenisvol cultuuronderwijs krijgt en hun culturele omgeving leert kennen. Via het programma CultuurPlus geven 67 basisscholen in Flevoland invulling aan hun cultuuronderwijs.

Het programma wordt georganiseerd door FleCk, in samenwerking met Kubus, Muzisch Centrum, De Meerpaal, Verbeelding&CO en BonteHond. CultuurPlus wordt gesubsidieerd door het Fonds voor Cultuurparticipatie en provincie Flevoland.

Bekijk hieronder de aftermovie van de CultuurPlus dagen.