8 december 2021

Cultuur educatieve kerstfilms voor in de klas

It’s beginning to look a lot like Christmas! En bij kerst horen natuurlijk kerstfilms. Wist je dat er leuk én leerzame kerstfilms zijn voor in de klas? Met dank aan Filmhub Midden zetten we een een paar kerstfilms op een rij.

Vos en Haas: Kerst (onderbouw)

Vos en Haas is een serie naar de boeken van schrijfster Sylvia Vanden Heede en tekenaar Thé Tjong Khing. De optimistische Vos en de gevoelige Haas leven samen met hun vrienden in het bos. Door vriendschap proberen ze de verschillende uitdagingen en problemen, die ze dagelijks tegen komen, op te lossen. In de aflevering Kerst volgen we Vos en Haas tijdens de meest magische periode van het jaar. De serie richt zich op taalontwikkeling en het oplossen van problemen, wat deze film ideaal maakt om te combineren met een taalles.
> Bekijk deze kerst aflevering (gratis)

Grote Hummimummi Kerstspecial (onder- en middenbouw)

Hummimummi en zijn beste vriendin Oessiepoessie hebben ruzie. Om de ander een poets te bakken, proberen ze elk de feestelijkste kerstspecial te plannen, met de beste zangers. Zo dreigen ze echter te verliezen wat echt telt. Buiten vele muzikale intermezzo’s, schijnt de Grote Hummimummi Kerstspecial ook licht op het belang van onvoorwaardelijke vriendschap. Leerlingen uit het primair onderwijs wordt getoond dat enkele meningsverschillen kunnen en zullen voorkomen, maar dat de band tussen twee vrienden veel sterker blijkt.
> Bekijk de trailer
> Bekijk de film (gratis)

Midden in de Winternacht (midden- en bovenbouw)

Eland Moos, oefenpiloot van de Kerstman, stort tijdens een laatste testvlucht neer in het tuinhuisje van de tienjarige Max. Samen met zijn hoogbegaafde zusje moet Max het kerstfeest zien te redden. Filmhub Midden heeft gratis lesmateriaal beschikbaar gesteld bij deze film om vooraf met je leerlingen te doen. Het maakt het kijken naar de film extra leuk en spannend. Deze les bereidt kinderen op een ontspannen, vrolijke en fantasierijke manier voor op het kijken van een film. En laat ze alvast voorpret beleven over de vele al dan niet typische kerstfilms die er in de kerstvakantie te zien zijn.
> Bekijk de trailer
> Bekijk de film (3 euro)
> Naar het lesmateriaal

Casper en Emma: Een Vrolijk Kerstfeest (midden- en bovenbouw)

Casper en Emma bereiden zich voor op het aankomende kerstfeest, ze versieren het huis met de mooiste versieringen en zingen kerstliedjes. Bovendien hebben ze een grote wens; ze willen dolgraag een witte kerst dit jaar. Omdat de straten nog steeds grijs en grauw zien, besluiten ze een brief naar de kerstman te sturen. Niet alles loopt echter van een leien dakje, kan kerstmis nog op tijd gered worden? Casper en Emma vertelt een luchtig, hartverwarmend kerstverhaal met oog voor allerlei kerstradities. Ideaal om samen met je leerlingen stil te staan bij de gewoontes en onderliggende waarden van het eindejaarsfeest.
> Bekijk de trailer
> Bekijk de film (3 euro)