5 november 2019

Culturele Roadtrip door de Noordoostpolder

Een bus vol enthousiaste vmbo-docenten en hun lokale partners parkeerde 5 november rond 18.00 uur in Lelystad, na een dag vol inspirerende cultuurbezoeken in de Noordoostpolder. Bracht de Culturele Roadtrip Flevoland hen vorig jaar naar de Flevopolder, dit jaar is een ander deel van de provincie ontdekt. En op sommige momenten ook door de ogen van vmbo-leerlingen.

Voor de tweede keer organiseerde FleCk een Culturele Roadtrip Flevoland met als doel de docenten kennis te laten maken met culturele hotspots en hun mogelijkheden voor uitstapjes met de klas in de provincie. Deze trip stonden het Waterloopbos, Schokland, Nagele en Urk op het programma. Voor het eerst is ervoor gekozen sommige onderdelen samen met vmbo-leerlingen te beleven. Programmaboekje Culturele Roadtrip Flevoland 2019

Door de ogen van de leerling

Het Waterloopbos is een uniek gebied: het is een historisch openluchtlaboratorium dat midden in een bos ligt op de voormalige zeebodem. Tussen 1954 en 1996 was hier het Waterbouwkundig Laboratorium in bedrijf, in 2016 kreeg het bos met de vervallen restanten van proefmodellen de status van rijksmonument. De Deltagoot was een van de modellen: een betonnen goot van 240 meter lang waarin zeegolven werden nagebootst. Kunstenaars RAAAF en Atelier De Lyon hebben er een kunstwerk van gemaakt dat als Deltawerk// bekend staat als een van de vele Land Art-werken in de provincie. Eigenaar is Natuurmonumenten dat rondleidingen door het bos verzorgt.

Samen met leerlingen van Aeres VMBO Emmeloord is onderzocht hoe het Waterloopbos een voor het vmbo interessante excursielocatie kan zijn. De leerlingen, docenten en adviseurs van Collage en Cultuurbedrijf Noordoostpolder gingen met gidsen van Natuurmonumenten het bos in. Na afloop ontwikkelden ze in het Paviljoen met elkaar ideeën om het Waterloopbos interessanter te maken voor het vmbo. In heel korte tijd kwamen de enthousiaste leerlingen met veel suggesties voor activiteiten die aansluiten bij hun eigen belevingswereld.

Op het voormalig Zuiderzee-eiland Urk sloten leerlingen van het daar gevestigde Berechja College aan. Het eiland was niet meer, toen in 1939 de dijk van Urk naar Lemmer werd gesloten. Er werd gestart met droogmalen en in 1941 viel de zeebodem droog en maakte Urk deel uit van het vaste land. FleCk ontwikkelde een eerste versie van een interactieve speurtocht waarmee culturele bezienswaardigheden van het oude eiland kunnen worden ontdekt. Een aantal leerlingen speelde een rol in de speurtocht, anderen stonden de volwassenen bij in het speuren naar elementen van de Flevolandse cultuur en folklore in Urk. Zo zong bijvoorbeeld Fleur in Urker kledij liederen in de botterschuur.

FleCk verwerkt de ervaringen met en reacties op de speurtocht – met spelelementen en whatsapp-onderdeel – tot een versie die beschikbaar wordt gesteld aan scholen en de Urker VVV.

Meer opdrachten

De Culturele Roadtrip is onderdeel van het co-creatietraject Samen bouwen aan de Flevolandse cultuur. Dat betekent dat er behalve zien en ervaren ook altijd wordt geprikkeld en ontwikkeld. In Nagele, het dorp dat een unieke plaats heeft in de architectuurgeschiedenis van Nederland, kregen de deelnemers een tekenopdracht en reflecteerden ze op de rondleiding door het dorp en het museum. Op Schokland leerden ze van de geschiedenis van de Schokkers door het optreden van Janny Rieff die in de huid van haar grootmoeder Jannetje verhalen vertelde en liedjes zong. De docenten van Aeres VMBO Emmeloord lieten zien wat zij samen met hun vmbo-leerlingen aan lesmateriaal hebben ontwikkeld voor een bezoek aan Schokland.

Evaluerend

Net als vorig jaar zat ook deze roadtrip barstensvolle inspiratie: door kennis te maken met de culturele hotspots en de variatie daarin, door de inleiding over de Noordoostpolder die auteur Eva Vriend bij aanvang van de trip in de bus gaf en door met kunstvakcollega’s ervaringen te delen. De Flevolandse locaties door de ogen van de vmbo-leerlingen ervaren was een waardevolle toevoeging.

Lees de tips & tops van de deelnemers