27 oktober 2022

Bijeenkomst Netwerk cultuureducatie vmbo en pro Flevoland

In De Kubus in Lelystad was op donderdag 27 oktober de eerste netwerkbijeenkomst van Studio VMBO. Docenten en cultuurmakers die deel hebben genomen aan Studio VMBO en ‘Bouwen aan de Flevolandse Cultuur’ waren uitgenodigd om inspiratie op te doen en ervaringen te delen.

In schooljaar 2022-2023 organiseert FleCk minimaal drie middagbijeenkomsten voor het Netwerk cultuureducatie vmbo en pro Flevoland met als doel ontmoeting, uitwisseling, verdieping en kennisdeling. Tijdens de eerste netwerkbijeenkomst kregen de deelnemers drie presentaties van scholen en hun culturele partner en deden mee aan een workshop Creatief werken met nieuwe media.

Presentatie Berechja College & Cultuurbedrijf Noordoostpolder

Marjelle Gerrits van het Berechja College in Urk vertelde over CKV-dagen die de school samen met Cultuurbedrijf Noordoostpolder in Studio VMBO heeft ontwikkeld. Voor de samenstelling van het programma vertrokken ze vanuit de ontwerpvraag: ‘Hoe kunnen we met kunst- en cultuuronderwijs onze leerlingen helpen bewust te worden van hun eigen talent en culturele ontwikkeling binnen en buiten Urk, zodat ze met vertrouwen en trots hun eigen talent kunnen laten zien’. Tijdens de CKV-dagen onderzochten leerlingen zelfstandig wat er op Urk cultureel gezien te doen is. Ze gingen in gesprek met kunstenaars en maakten op basis van hun interesse met een kunstenaar naar keuze een groot ‘Gesamtkunstwerk’. De leerlingen stelden hun werk tentoon in de school. We filmden de presentatie.

Presentatie Berechja College & Cultuurbedrijf Noordoostpolder

Presentatie Berechja College & Cultuurbedrijf Noordoostpolder

Bekijk ook de video die we in 2021 maakten tijdens de prototypetestdag van het programma van de CKV-dagen

Presentatie Arte College & Kunstlinie

Wim Schönermarck en Miranda Koppers van het Arte College gaven een presentatie over de Arteweek die zij samen met Kunstlinie Almere in twee jaar Studio VMBO hebben ontworpen. Tijdens de Arteweek kregen de leerlingen een backstage tour bij Kunstlinie. Ze maakten kennis met het beroepenveld kunst en cultuur door voor- en achter de schermen mee te werken aan de expositie/tentoonstelling ‘Future me’. Leerlingen schreven hun eigen levensverhaal en zetten dat om in spoken word. De Arteweek werd afgesloten met een grote presentatie en tentoonstelling voor ouders, helemaal verzorgd door de leerlingen: van de optredens tot techniek en productieleiding.

Presentatie Arte College & Kunstlinie

Presentatie Arte College & Kunstlinie

Bekijk ook de video die we in 2022 maakten tijdens de prototypetestdag van De Backstage Tour

Presentatie project ‘Straf’

Sandy Pieterse van BonteHond presenteerde de resultaten van het project Straf, dat het theatergezelschap heeft ontwikkeld en uitgevoerd met vmbo-leerlingen van het Park Lyceum Almere. De lessenserie is gebaseerd op een samenwerking tussen BonteHond en de reclassering, waarbij mensen met een taakstraf bij BonteHond op kantoor konden werken en uiteindelijk participeren in de voorstelling Straf.

Presentatie project 'Straf'

Presentatie project 'Straf'

Bekijk ook de video die we in 2022 maakten van het project Straf

Workshop Creatief werken met nieuwe media

Quinten Smith van Cultuur op school uit Rotterdam gaf een workshop ‘Creatief werken met nieuwe media’. De deelnemers aan de bijeenkomst kregen een iPad om, onder begeleiding van Quinten, nieuwe apps te ontdekken die bruikbaar kunnen zijn in de les. Benieuwd welke apps interessant zijn? Download de tips van Quinten: Handout – creatief werken met nieuwe media

De volgende netwerkbijeenkomsten staan gepland op maandag 23 januari en donderdag 6 april.