1 juli 2020

Kinderen onthullen zelfgemaakt coronakunstwerk

Een groot kunstwerk gemaakt door honderden kinderen, over de tijd dat ze thuiszaten en niet naar school konden. Basisschoolkinderen uit Lelystad maakten de afgelopen weken samen met echte kunstenaars een coronakunstwerk genaamd ‘Open Up‘. Kinderen van basisschool De vuurtoren onthulden het kunstwerk op 1 juli aan wethouder Nelly den Os en beleidsadviseur Eric Pul van Gemeente Lelystad. 

Bijzondere verhalen 
Samen met de kunstenaars maakten de kinderen een kunstwerk van 9 meter lang. Elk kind mocht een voorwerp meenemen voor het kunstwerk dat hem of haar persoonlijk doet denken aan de coronatijd. Iemand nam een klok mee, omdat het thuiszitten zo lang duurde. Een ander kind kwam aanzetten met handboeien, omdat ze het gevoel had thuis vast te zitten. Een jongen kon er vanwege de herdenkingsdienst van zijn aan corona overleden opa niet bij zijn. Toch kwam er een zelfgemaakt schilderij met gedicht van hem op het kunstwerk. Bekijk ook de film waarin de kinderen het kunstwerk maken.

Kinderen onthullen het kunstwerk
Op woensdag 1 juli onthulden groep 5 van basisschool De Vuurtoren het kunstwerk aan wethouder Nelly den Os en beleidsadviseur Erik Pul. Vanwege de coronamaatregelen gebeurde dit in besloten kring. De kinderen zongen het lied ‘Corona krijgt kleur’ en zagen voor het eerst de panelen van de andere scholen. Het kleurrijke kunstwerk wordt geëxposeerd in Kubus in Lelystad en is vanaf september vrij te bezichtigen.

Verwerken via kunst 
De kinderen zijn blij dat ze weer naar school mogen. De afgelopen tijd waren veel dingen ineens anders. Het is belangrijk om op school aandacht te besteden aan het verwerken van de periode dat de kinderen thuis zaten. Kunst maken biedt een andere manier van verwerking en verbinding dan praten. Door op een creatieve manier bezig te zijn, onderzoeken en ervaren de kinderen de afgelopen periode met andere gevoelens en waarnemingen. Het coronakunstwerk maakt van een verwarrende periode iets wat verbindt, tussen de kinderen en de scholen.

Over het project coronakunst
Kinderen van zes basisscholen uit Lelystad deden mee aan het project: Laetare, Meander, De Vuurtoren, De Sluis, De Grundel en De Albatros. Het concept is ontwikkeld door kunstenaar André Broens en theatermaker/muzikant Luc van Loo en wordt samen met meerdere kunstenaars uitgevoerd op de scholen. Het project is een initiatief van Kubus in Lelystad in samenwerking met FleCk.