26 maart 2020

Cultuureducatie vanuit huis

Het onderwijs en ouders werken met man en macht aan het inrichten van thuisonderwijs nu alle scholen dicht zijn door het Coronavirus. Leerlingen worden verwezen naar allerlei websites waar ze rekenen, taal en andere lessen kunnen oefenen. Maar hoe stimuleer je ook bij thuisonderwijs de creativiteit van kinderen? Welke opdrachten kun je kinderen geven? En hoe houd je het onderwijs leuk voor kinderen?

Hieronder verzamelen we linkjes naar lesmateriaal waarmee je creativiteit bij kinderen kunt stimuleren. Heb je een aanvulling? We voegen ze graag toe. Mail je toevoeging naar info@cultuureducatieflevoland.nl.

Primair onderwijs

  • Algemeen / Multidisciplinair

    De Culturele Thuishaven
    Leuke cultuurlessen voor elke groep, vanuit de Flevolandse cultuurleerlijn ‘De Culturele Haven’.

    Creatief buitenspelen
    Samen ontdekken met BuitenSpeelkaarten! Met hulp van deze kaarten geef je kinderen de mogelijkheid om op ontdekkingstocht te gaan in de natuur en daarbij hun creativiteit en fantasie te gebruiken.

    Creatief denken en Drama Online
    Via Facebook en Instagram deelt Drama Online een opdracht waarbij je zelf wordt gestimuleerd om creatief na te denken. Neem bijvoorbeeld het sprookje ‘Hans en Grietje’.  De broer en zus vinden in het verhaal de weg naar hun huis terug. Maar bedenk eens een ander einde, waarbij ze de weg terug niet vinden, maar het verhaal wel goed afloopt.

    Cultura TV
    Speciaal voor basisscholen een gratis nieuw kanaal online: Cultura TV.

    KLEURinCULTUUR TV
    In een wekelijks half uurtje maken kinderen kennis met kunt en hoe ze dit zelf kunnen maken. De lessen zijn achteraf ook op YouTube te zien.

    Kunstlessenhuis
    KOO heeft voor alle ouders en leerlingen een database gemaakt met gratis bruikbaar lesmaterialen in de kunsten om thuis gelijk in te kunnen zetten. Daarnaast geven de vakdocenten les via een online klaslokaal aan scholen en de cursusdocenten via online lesomgevingen op individueel niveau.

    Leerlingensite met opdrachten
    Hier vind je creatieve opdrachten voor basisschoolleerlingen die je thuis kunt uitvoeren. Maak je eigen flipboekje, ontwerp je eigen lettertype, maak jezelf na als Brikkipoppetje, verzamel en fotografeer objecten van dezelfde kleur en fotograaf deze of maak een stokpop. Het is slechts een greep uit de creatieve activiteiten die worden aangeboden.

    Leskwartier
    Op deze website worden kunstlessen aangeboden voor basisschoolleerlingen van alle niveaus. Denk aan een les bodypercussie of canon zingen.

    OOADA Klaslokaal
    Op deze landelijke livestream kun je lessen voor basisschoolleerlingen vinden, waaronder ook muziekles!

    Pionier!
    Een serie kunstopdrachten waarin kinderen op een speelse manier aan de slag gaan met de huidige situatie. Met live begeleiding via YouTube.

    Pimpeloen
    Creatieve opdrachten voor thuis.

    Thuis op school
    In dit digitale overzicht voor leerkrachten (& nieuwsgierige ouders) zijn handvatten voor #thuisopschool te vinden. Onder 8 thema’s ontdek je inspiratie voor thuisles- en ontspanningsmogelijkheden, waaronder kunstzinnig.

    Uitgeverij follow a muse
    Gratis apps over muziek, beeldend, dans en erfgoed.

    Waterland
    Besteed op een creatieve manier aandacht aan het thema water. Zeer geschikt om te gebruiken in combinatie met wereldoriëntatie en techniek.

  • Beeldend

    Beeldende kunstopdrachten (download)
    Kubus Lelystad heeft op verzoek van scholen vier beeldende lessen gemaakt, voor elke groep een les.

    Beeldkraken
    Kinderen leren omgaan met beeldmateriaal (o.a. kijken naar kunst).

    Designweek@school
    Biedt wekelijks een Design Challenge aan, waar scholen kosteloos aan deel mogen nemen!

    Elke week een creatieve opdracht
    Het Groninger museum daagt uit met een nieuwe creatieve opdracht elke week.

    Google Arts & Culture
    Ontdek collecties vanuit de hele wereld.

    Hollandse meesters: Mondriaan en Van Gogh
    Kinderen leren de schilders en hun meesterwerken kennen. Vervolgens gaan ze zelf aan het werk in de stijl van de meester.

    Imke Illstrations
    Volg een live mee-teken-sessie. Of kies een leuke kleurplaat om in te kleuren.

    Jan Kruis Museum
    Leer Catootje tekenen via de website van het Jan Kruis Museum onder leiding van Jan Kruis zelf.

    Laat maar zien
    Vrij toegang tot lessen beeldend en creatief schrijven.

    Musea online
    Een virtuele tour door twaalf beroemde musea.

    Museum Jan Cunen | Minimuseumschool
    Het museum deelt de komende tijd een aantal filmpjes met tips, als kunstzinnig alternatief naast de reguliere lessen. Voorlopig even uitgeteld en zin in iets zonder dt’s? Check de Museumschool en creëer thuis je eigen museum.

    print@home | kleurboek
    Een volledig gratis print@home kleurboek gemaakt door artiesten in tijden van Corona.

    Tooly.nl
    Hier kunnen kinderen online zelf creaties maken.

    Tussen Kunst & Quarantaine
    Huisgemaakte kunst, een leuk idee om binnen de eigen schoolapp te realiseren.

  • Dans

    Balletles
    Met instructie video’s YouTube.

    Cultuurhuis de Klinker
    Online danslessen volgen. Zet de tafel en de stoelen maar alvast aan de kant. Je vindt online de volgende lessen: ballet, tapdans, modern/jazz & streetdance.

    Danskantoor
    Het Danskantoor heeft verschillende danslessen online gezet. Je vindt er leuke lessen voor alle leeftijden, zelfs voor peuters. Ook een aanrader zijn de video’s speciaal voor ouder en kind. Verschillende dansstijlen komen aan bod; van klassiek tot aan streetdance en hiphop en van jazz/showdans tot aan moderne dans.

    Dansplaneet
    Doe mee met de start de dag met een dansje uitdagingen op Instagram.

    Maas Theater en Dans
    Via de website van Maas Theater en Dans bekijk je registraties van oude Maasvoorstellingen. Elke dag komt er een nieuwe online.

  • Erfgoed

    Erfgoed Brabant | Erfgoed bij je thuis
    Voorbeelden en tips om leerlingen in en om het huis met erfgoed aan de slag te zetten.

  • Mediakunst

    Het Eye museum
    Voor alle leeftijdsgroepen en niveaus online lesmateriaal over film. Film is overal. Maar waar kijk je eigenlijk naar? Is dat wat je ziet echt? Waarom wordt een film opeens spannend? Hoe wordt een animatie gemaakt? Ontdek samen alles over de magie van film, de kunst van het maken en de kunst van het kijken.

    IkBenOffline.nl Ganzenbord
    In dit spel worden kinderen geconfronteerd met allerlei situaties die ze aan het denken zetten over hun eigen Sociale Media gebruik. Er zijn voor 4 leeftijdsgroepen variaties in opdrachten. Geschikt voor kinderen vanaf tien jaar en ouder.

    Mediajungle
    Speciale gratis versie voor thuis. Met een unieke code kun je Mediajungle tot 1 mei gratis spelen. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

    Mediawijsheidlessen voor thuis
    Vergroot mediawijsheid vanuit huis met de gratis mediawijsheidlessen van Bomberbot. Ze hebben lessen voor groep 7 en 8, stuur hiervoor een mail naar hello@bomberbot.nl.

    MU Play&Learn | De Creatieve Code
    Een leerlijn creatief programmeren voor bovenbouw primair en onderbouw voortgezet onderwijs, gemaakt voor en door kunstenaars. Op het platform is zowel digitaal als unplugged lesmateriaal te vinden.

    Film maken
    In vier online lessen leer jij zelf een film te maken, een script te schrijven en je film te monteren.

  • Muziek

    4 muzieklessen (download)
    Kubus Lelystad heeft op verzoek van scholen vier muzieklessen gemaakt, voor elke groep een les.

    Drumbit
    Maak je eigen beat met de Drumbit app, een online drumstel.

    Eigen-wijs Digitaal
    heeft voor iedereen een inlogcode beschikbaar gesteld om al het online materiaal te gebruiken. Je vindt er bijvoorbeeld een liedbundel om samen liedjes te zingen, maar ook worden er voor alle klassen complete muziek-, dans- en dramalessen aangeboden. Om in te loggen maak je gebruik van de inlogcode lente. Het wachtwoord is: muziekles.

    Iedereen is een held
    Stimuleer taalontwikkeling bij kinderen via bijvoorbeeld theater en muziek.

    Kindermuziekweek | van 27 maart t/m 5 april
    Ook thuis kun je met live muziek aan de slag. Zowel luisteren als zelf doen.

    Meer muziek in de klas
    Muzikale energizers en Schooltv muziekvideo’s.

    Muziek in school
    Aan de hand van een muziekles leren kinderen hoe ze op de juiste manier moeten niesen, hoesten en hun handen moeten wassen.

    Muziekkwartier
    Dagelijks om 10 uur streamt Muziekkwartier via Facebook 15 minuten zingen, dansen en spelen voor de allerjongste kinderen. De kinderen genieten van typische Muziek op Schootspelletjes zoals samen klappen, dansen, muziek maken en Klassiek met Knuffels. Via de chatfunctie is er live interactie.

    Toonzetters
    Elke woensdag en vrijdag om 10.00 uur een livestream muziekles.

  • Taal

    Woordjes leren met behulp van prentenboeken
    Gemiddeld leren kinderen 2 a 3 nieuwe woorden per dag. Met de BereslimmeBoeken leren kinderen in een half uur tijd maar liefst 5 a 6 woorden! Bereslim heeft alle digitale prentenboeken gratis beschikbaar gesteld om deze quarantainetijd door te komen. Je kunt inloggen met de gebruikersnaam: bereslim100943. Het wachtwoord is: Bieb2020.

    Verbeter je taalvaardigheid en leer tegelijkertijd meer over kunst
    Op de website van Diaplus vind je meer dan 800 teksten voor alle leerlingen vanaf groep 5 tot aan niveau 3F in het voortgezet onderwijs. Via teksten over onder andere kunstthema’s leer je beter lezen én doe je kennis op over kunst. Twee vliegen in één klap dus. Log in als docent met de code: demo11806doc05. Het wachtwoord is: 9R&bn4F.

    Voorleesfilmpjes
    Kijk samen met je kind naar leuke voorleesverhalen. In ieder filmpje wordt een boek voorgelezen. Het boek is geanimeerd en wordt ondersteund door muziek. Zo heb je altijd spannende, avontuurlijke en informatieve voorleesboeken! Met je Bibliotheekaccount kun je onbeperkt genieten van alle voorleesfilmpjes.

    De luisterbieb – online luisterboeken
    De bibliotheken hebben hun online luisterboeken openbaar gezet zodat je toch kunt luisteren naar allerlei spannende verhalen.

    Squla
    Spelen is de beste manier om te leren. Bij Squla kan je kind alle basisschoolvakken oefenen door middel van leuke games en quizzen. Oefen hier bijvoorbeeld je leesvaardigheid op een creatieve manier!

    Creatief schrijven
    Laat maar Leren biedt gratis proeflessen aan op het vlak van beeldende kunst en schrijven voor alle groepen uit het basisonderwijs. De opdrachten zijn heel divers: maak een lenteversje, maak samen een rijmketting, schrijf een kaartje aan je opa en/of oma met een belangrijke vraag over vroeger of schrijf de afloop en het slot van een verhaal. Neem snel een kijkje voor het complete aanbod aan opdrachten.

  • Theater

    Buro Bis | Theaterlessen
    Iedere dag komt er een theaterles online. Door deze lessen te volgen ontwikkelen kinderen creativiteit, fantasie, fysiek bewustzijn en zelfvertrouwen. Speciaal voor kinderen van groep 3 t/m 5. De theaterlessen zijn actief, met humor en duren 10 minuten.

    Theatergroep Kwatta | Kwatta thuiskijken!
    Via het YouTube-kanaal van Kwatta kun je de komende tijd regelmatig voorstellingen bekijken, dus abonneer je zeker.

    Titus & Fien
    Tovernaarsduo Titus & Fien wil absoluut niet dat kinderen zich gaan vervelen. Daarom zijn ze dagelijks om 16.00 uur live met een interactieve show via Facebook.

    Jeugdtheater FroeFroe
    Het gezelschap stelt alle recente en oude voorstellingen integraal beschikbaar online, op Vimeo (wachtwoord froefroe) en YouTubeNoot van de makers: “Ouders en leraren, checken jullie eerst even de leeftijd op onze website?”

    Maas Theater en Dans
    Via de website van Maas Theater en Dans bekijk je registraties van oude Maasvoorstellingen. Elke dag komt er een nieuwe online.

Voortgezet onderwijs

  • Algemeen / Multidicsiplinair

    Boijmans Museum
    Ze bieden een breed scala voor voortgezet thuisonderwijs met veel educatieve video’s speciaal voor leerlingen. Soms ook vergezeld van leuke vragen en opdrachten.

    Kunst uit het Vuistje
    Kunst uit het Vuistje biedt gratis lespakketten aan voor een digitale CKV-methode.

    Thuis op school
    In dit digitale overzicht voor leerkrachten (& nieuwsgierige ouders) zijn handvatten voor #thuisopschool te vinden. Onder 8 thema’s ontdek je inspiratie voor thuisles- en ontspanningsmogelijkheden, waaronder kunstzinnig.

  • Beeldend

    Google Arts & Culture
    Ontdek collecties vanuit de hele wereld.

    Hermitage St.Petersburg
    Een rondleiding door het Russische museum.

    Lianne Louise | whattheconcept
    Het kunstvak vind Lianne ontzettend inspirerend. Een ideaal dat ze heeft is het laten verdwijnen van 20 dezelfde werkstukjes. Daardoor schrijft ze haar lessen zo dat er altijd een keuze is.

    Musea online
    Een virtuele tour door twaalf beroemde musea.

    Museumkaart | Thuis in het museum
    De museumdeuren zijn gesloten, maar de verwondering laat zich niet stoppen! Steeds meer musea nemen je online mee het museum in.

    My Daily Shot of Culture | thuismuseum
    De vloggers van My Daily Shot of Culture hebben iets heel tofs gedaan. Ze komen – nu dat de musea gesloten zijn – binnen in de musea en kunnen in alle rust de gesloten tentoonstellingen laten zien.

    Rijksmuseum online
    Volg het Rijksmuseum online, Bekijk tutorials op het YouTube kanaal RijksCreative en leer meer over Caravaggio en Bernini in de podcastaflevering.

    Tussen Kunst & Quarantaine
    Homemade art, een leuk idee om binnen de eigen schoolapp te realiseren!

  • Dans

    Maas Theater en Dans
    Via de website van Maas Theater en Dans bekijk je registraties van oude Maasvoorstellingen. Elke dag komt er een nieuwe online.

  • Erfgoed

    Erfgoed Brabant | Erfgoed bij je thuis
    Voorbeelden en tips om leerlingen in en om het huis met erfgoed aan de slag te zetten.

  • Mediakunst

    Documentairefestival IDFA 
    Kijk gratis online jeugddocu’s.

    Film maken
    In vier online lessen leer jij zelf een film te maken, een script te schrijven en je film te monteren.

    Mediawijsheidlessen voor thuis
    Vergroot mediawijsheid vanuit huis met de gratis mediawijsheidlessen van Bomberbot voor VO klas 1 en 2.

    MU Play&Learn | De Creatieve Code
    Een leerlijn creatief programmeren voor bovenbouw primair en onderbouw voortgezet onderwijs, gemaakt voor en door kunstenaars. Op het platform is zowel digitaal als unplugged lesmateriaal te vinden.

    Nieuws in de klas
    Hier vind je een actuele opdracht voor leerlingen over nepnieuws rondom het coronavirus.

  • Muziek

    BeatsNbits
    Deze online muziekmethode biedt momenteel gratis afstandsonderwijs aan. Hiervoor vraag je een proefaccount aan. Vermeld bij de opmerkingen dat het om afstandsonderwijs gaat. Je krijgt toegang tot alle faciliteiten. Ook bieden ze gratis webinars aan om je te ondersteunen.

    Concertgebouworkest | Registraties Concertgebouw
    Luister online naar het Concertgebouworkest!

    Metropolitan Opera
    Nightly Met Opera Streams – Metropolitan Opera.

    Nederlands Bachvereniging | All of Bach
    Geniet van de mooiste opnames van de muziek van Bach.

    Wood concert
    Vanuit een huis nabij de Brabantse bossen geven pianist Leonardo Reyna en violist Judith de Haas elke dag een ‘wood concert’ op Youtube.

  • Theater

    Andries Tunru | Improvisatieshow
    Deze improvisatie-acteur en cabaretier brengt elke avond om 20.30 uur een improvisatieshow.

    Het Laagland | Laagland Thuis-Theater
    Het Laagland brengt theater waar je van groeit jouw huiskamer in!

    Het Zuidelijk Toneel | Educatie
    Bezig zijn met theater stimuleert de nieuwsgierigheid. Het zet aan tot vragen stellen, experimenteren en onderzoeken. Met educatieve projecten betrekt HZT mensen bij het theater dat ze maken. Samen verkennen ze de verhalen die ze vertellen en de maatschappelijke context waarbinnen ze dat doen.

    Maas Theater en Dans
    Via de website van Maas Theater en Dans bekijk je registraties van oude Maasvoorstellingen. Elke dag komt er een nieuwe online.

    Orkater-voorstellingen | Orkater & Chill
    Bekijk voorstellingen uit het archief van Orkater veilig vanuit je eigen huis! Elke dag om 15.00 uur verschijnt een nieuwe voorstelling online.

    Theater Rotterdam | TR vanuit huis
    Digitale theatrale initiatieven voor jong en oud. Zodat je ook tijdens je social distancing-periode je broodnodige dosis cultuur tot je kunt nemen.

    Yvonne Janssen, docent kunst en drama | De vloer op
    Een dramales die thuis prima individueel gedaan kan worden.