Individuele scholing leerkrachten

Als de scholingsvraag of –behoefte van leerkrachten sterk uiteenloopt, is individuele scholing een logische keuze. We noemen hier vier vormen waaraan je kunt denken.

Spiegelles

Voor leerkrachten die nog nauwelijks ervaring hebben met het geven van cultuurlessen, zijn er spiegellessen beschikbaar. Tijdens deze lessen doet een kunstvakdocent voor hoe je een of meer lessen kunt uitvoeren. Als leerkracht kijk je dus eigenlijk direct mee tijdens de uitvoering. Door dit van dichtbij mee te maken, leer je de kneepjes van het vak meteen goed kennen. Het helpt je om dezelfde les, met hier en daar wat aanpassingen, later nog eens te kunnen doen.

Co-teaching

Geef je als leerkracht al vaker cultuurlessen, maar wil je je toch nog verder ontwikkelen? Door co-teaching geef je samen met een kunstvakdocent les. Vooraf bespreek je samen jouw leervraag en de rolverdeling die hierbij past. Misschien wil je wel begeleiding bij het enthousiasmeren van de leerlingen, het (voor)spelen van een muziekstuk of het uitleggen van een creatieve opdracht. Dit kan allemaal.

Coaching on the job

Je kunt als leerkracht ook gecoacht worden in de voorbereiding op en de evaluatie van je les(sen). In dat geval spreek je van coaching on the job door een kunstvakdocent of intermediair. Afhankelijk van je doel neemt de coach geschikte inspiratie en hulpmiddelen mee. Op die manier werk je een op een aan datgene waar je als leerkracht hulp bij nodig hebt.

Advies

Heb je een duidelijke vraag over het cultuuronderwijs, maar weet je niet hoe je deze moet beantwoorden? Dan kun je altijd terecht bij een intermediair die je adviseert over de mogelijkheden en routes. Of je nu een vraag hebt over de aansluiting van het beschikbare culturele aanbod bij specifieke thema’s of de aansluiting van kunst bij andere vakken zoals taal en rekenen; of misschien ben je wel op zoek naar een geschikte kunstvakdocent, methode of bepaalde materialen en kun je die niet vinden; of je wilt advies over jouw (schoolbrede) project, cultuurplan of leerlijn. Twijfel niet om hiervoor hulp in te schakelen.

Meer informatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden of heb je interesse om individuele scholing te doen? Neem dan contact op met jouw intermediair of rechtstreeks met FleCk via scholing@cultuur-plus.nl.