De Culturele Haven

Inspiratie, Onderwijsvernieuwing
Cursussen & trainingen, Lesmateriaal & Tools
Primair onderwijs, Culturele veld, Politieke veld

In De Culturele Haven, de doorlopende cultuurleerlijn van Flevolandse bodem, leren kinderen in onze provincie over de unieke geschiedenis van hun polderland in relatie tot zichzelf en kunst van nu. De twee vragen die in De Culturele Haven centraal staan zijn: waar kom ik vandaan en waar ga ik naartoe?

De multidisciplinaire leerlijn biedt een digitale lesomgeving met cultuurlessen. Ook vinden er workshops en excursies plaats over erfgoed, theater, beeldende kunst en muziek. Spelenderwijs gaan kinderen op zoek naar hun bakens en ankers, die ze helpen te worden wie ze zijn.

De Culturele Haven in schooljaar 2019-2020

 • Voor alle groepen zijn er digibord-lespakketten met daarin:
  – werkvormen en opdrachten rondom erfgoed, beeldende kunst, theater en muziek;
  – inspirerende tools, zoals minidocumentaires, quizzen, (animatie)filmpjes en foto’s;
  – achtergrondinformatie over de unieke geschiedenis van Flevoland.
 • Elke groep kan gebruik maken van een van de activiteitenlespakketten met cultuurlessen voor de leerkracht en met workshops, voorstellingen en excursies over erfgoed, theater, beeldende kunst en muziek. De activiteitenlespakketten worden verspreid over het jaar en passend bij de schoolcyclus toegepast of gebundeld in een feestelijke projectweek.
 • Voor het eerst aan de slag met De Culturele Haven? Nieuwe deelnemers starten altijd met de inspirerende kick-off voor leerkrachten, met uitleg over de leerlijn, rondleidingen in Batavialand en met workshops op bijzondere plekken in de polder.
 • Voor elke school is een budget van € 500,- voor trainingen en energizers beschikbaar.
 • Alle deelnemende scholen worden begeleid door een eigen de Culturele Haven-coach van onze lokale partners Kubus, De Meerpaal, Cultuurbedrijf Noordoostpolder, de cultuurmakelaar van Verbeelding&CO of FlevoMeer Bibliotheek Urk. De coach ondersteunt de school bij het uitvoeren van de leerlijn en de lespakketten.

Maatwerk

De Culturele Haven kan op maat worden aangepast aan de wensen van de school, zodat de leerlijn ingepast wordt in het curriculum. Ook bieden we advies op maat en ondersteuning voor leerkrachten van deelnemende scholen. Zo maken we samen de leerlijn tot een succes.

Belangstellende scholen

Scholen die interesse hebben in deelname aan De Culturele Haven kunnen hiervoor contact opnemen met hun lokale partner Kubus, De Meerpaal, Cultuurbedrijf Noordoostpolder, de cultuurmakelaar van de Verbeelding&CO of FlevoMeer Bibliotheek Urk.

Wil je meer weten over De Culturele Haven?

Ben je geïnteresseerd in hoe FleCk in co-creatie De Culturele Haven ontwikkelt en wat onze ervaringen zijn? Projectleider Daniëlle Bijsmans praat je graag bij.

Stuur haar een mailtje