• Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Start co-creatie traject met het Flevolandse VMBO

arrow to the right Start co-creatie traject met het Flevolandse VMBO

Op maandag 22 januari 2018 startte in Ateliers De Steiger in Almere het FleCk co-creatietraject: ‘Bouwen aan de Flevolandse cultuur’ voor het Flevolandse VMBO. Komend voorjaar participeren negen Flevolandse VMBO scholen uit Lelystad, Dronten, Almere en de Noordoostpolder in de pilot. 

29 januari 2018 -

Daarin bouwen zij in co-creatie met leerlingen en culturele partners aan een nieuw Flevolands curriculum cultuuronderwijs voor het VMBO. De pilot bestaat uit 6 ontwerpbijeenkomsten waarin aan de hand van design thinking technieken wordt toegewerkt naar een concept leerlijn en een eerste ‘prototype’, een bouwsteen uit de leerlijn die getest kan worden op school. FleCk organiseert en faciliteert dit driejarige co-creatietraject waarin naast een cultuurleerlijn, ook een groot cultuurnetwerk voor cultuureducatie in het VMBO wordt opgezet.


De start van het traject was een eerste ‘sprint’. Van elke deelnemende school waren 1 of 2 ‘ontwerpers’ met hun schoolleiders aanwezig. Naast een uitleg over wat gaat gebeuren komende periode en kennismaking met elkaar kregen de scholen tools uitgereikt waarmee ze komende weken onderzoek kunnen doen naar de cultuurbeleving van hun leerlingen. Het grootste deel van de sessie stond in het teken van een eigen ontwerpvraag formuleren. Design thinking facilitators Bjorn, Lotte en Esmee leidden alle deelnemers aan de hand van creatieve werkvormen door dit proces. Uiteindelijk waren 48 blanco ontwerpvellen, 72 stiften, 148 post-its nodig om alle ideeën van de scholen te kanaliseren tot 3 thema’s (‘jongerencultuur’, ‘authentieke kunsteducatie’ en ‘kunst en cultuur als arbeidsperspectief’) en 7 schoolspecifieke ontwerpvragen. Een reactie als ‘Help, het vel is te klein’, was kenmerkend voor de hoeveelheid creatieve en bruisende energie die deze eerste ontwerpsprint losmaakte. Aan het einde van de avond hing het Atelier De Steiger vol met moodboards en ontwerpvellen voor de leerlijn.

Meer weten? Op 8 maart, als onderdeel van sprint 3, staat een eerste bescheiden mini symposium gepland vanaf 18.00 uur in Batavialand Werf Lelystad. Deze bijeenkomst is bedoeld om alle geïnteresseerden de eerste ideeën van de concept leerlijn te presenteren en daar feedback op te vragen. Meer informatie over dit co-creatietraject volgt komende periode op deze website of is op te vragen bij projectleider VMBO van FleCk Edien Lammers

FleCk Co-creatietraject VMBO: Bouwen aan de Flevolandse Cultuur

Deelnemende scholen:
Almere: Montessori Lyceum Flevoland, Baken Stad Almere, OPDC Almere
Lelystad: SVOL (Rietlanden, ISG Arcus, SGL), Aeres College Lelystad
Dronten: Almere College
Noordoostpolder: Aeres College Emmeloord

In samenwerking met onze lokale partners:
Collage Almere, Kubus Lelystad, Meerpaal Dronten, Cultuurbedrijf NoordoostpolderterugTerug