• Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • PCB De Buitenburcht ontvangt ook de titel CultuurschoolParel van Flevoland

arrow to the right PCB De Buitenburcht ontvangt ook de titel CultuurschoolParel van Flevoland

Protestants christelijke  basisschool De Buitenburcht uit Almere Buiten ontvangt vandaag de titel CultuurschoolParel van Flevoland 2017. Voor het eerst in de Flevolandse geschiedenis krijgen twee basisscholen deze titel. De Buitenburcht blinkt uit in de manier waarop ze kunst en cultuur een vaste plek in haar onderwijs geeft, en daarom menen experts uit het culturele veld dat de school deze titel dubbel en dwars verdient.

31 oktober 2017 -

logo cultuurschool parel 1.jpgWij vroegen aan onze lokale partners voor cultuuronderwijs wie zij wilden voordragen als CultuurschoolParel. Op welke school zijn jullie trots, wie zien jullie als good practise en zou een inspiratie kunnen zijn voor andere scholen uit de provincie? De school die Collage Almere toen voordroeg was De Buitenburcht.

Op De Buitenburcht wordt cultuuronderwijs volledig geïntegreerd in het thematisch werken en het onderzoekend leren dat door de school wordt gebruikt. Directeur Jenneke Kester legt uit: ‘onze school werkt vanuit de onderwijsvisie dat we betekenisvol onderwijs willen bieden door onderzoekend leren. De kinderen zijn actief bezig, stellen onderzoeksvragen en gaan op zoek naar antwoorden in hun omgeving. Cultuuronderwijs is bij uitstek geschikt voor deze onderwijsvorm; kinderen werken met hun handen, bewegen, zingen of bezoeken een kerk of een kunstwerk in hun omgeving, en de lesstof beklijft.’

Het team van de Buitenburcht reageerde dan ook enthousiast toen FleCk de school benaderde en haar vertelde dat ze waren voorgedragen als CultuurschoolParel. ‘Sinds we drie jaar geleden af zijn gestapt van onze methodes en ons onderwijs inrichten aan de hand van thema’s, hebben we hard gewerkt om ook de culturele activiteiten een volwaardige plek te geven. Dat we deze titel ontvangen voelt echt als een beloning,’ aldus Imi Lammers, leerkracht van groep 5.

Van de school wordt een portret gemaakt in de vorm van een korte film. In dit portret wordt de kern verteld van hoe De Buitenburcht cultuuronderwijs heeft ingericht en wat de kracht is van deze werkwijze. De film is hieronder te bekijken en wordt eveneens vertoond tijdens De Dag van de Cultuureducatie, op 8 november in het KAF, in Almere. De andere school die de titel CultuurschoolParel Flevoland 2017 eerder deze maand ontving, is OBS De Tjotter uit Lelystad.terugTerug