• Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Magische momenten tijdens Dag van de Cultuureducatie

arrow to the right Magische momenten tijdens Dag van de Cultuureducatie

09 november 2018 -

Ruim 220 leerkrachten, schoolleiders en cultuuraanbieders vanuit de hele provincie kwamen op woensdag 7 november samen in het Agora Theater Lelystad tijdens de Flevolandse Dag van de Cultuureducatie. Het doel: scholing, kennis delen en elkaar inspireren rondom cultuureducatie in het basisonderwijs. Het thema dit jaar was ‘magische momenten in cultuuronderwijs’. Dit zijn momenten waarop kinderen zich verwonderen, kippenvel krijgen of meegenomen worden in de magie van nieuwe werelden. Met een rugzak vol nieuwe inzichten en energie kunnen de deelnemers verder invulling geven aan het cultuuronderwijs op de Flevolandse basisscholen.

 
FleCk - Expertisecentrum Cultuureducatie Flevoland - en Collage Almere organiseerden deze inspiratiedag voor de vijfde keer. Dit deden ze in samenwerking met Kunst Is Dichterbij dan je Denkt, De Culturele Haven en Windesheim Flevoland. Remko Willems, programmamanager van FleCk legt de keuze voor het thema van de dag uit: “Magische momenten gaan terug naar de essentie van het kunstonderwijs. Wanneer krijgt een kind kippenvel, wanneer zit hij of zij met open mond naar een voorstelling te kijken, wanneer zie je een twinkeling in zijn of haar ogen? Zo’n magisch moment is een ervaring die je hele leven kan bijblijven. Dichterbij de waarde van goede cultuureducatie kun je niet komen dan wanneer je dat soort momenten meemaakt bij kinderen.”

Goede cultuureducatie opent je ogen

Onderzoek toont aan dat cultuureducatie bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen, zoals cognitieve en expressieve ontwikkeling, creativiteit, persoonsvorming en wereldbeeldvorming. FleCk werkt in opdracht van Provincie Flevoland aan het verankeren van kwalitatief cultuureducatie binnen het onderwijs in Flevoland. Michiel Rijsberman is gedeputeerde van Provincie Flevoland en vindt cultuureducatie belangrijk voor de ontwikkeling van ons allemaal: “Cultuur verrijkt je leven en het maakt de wereld kleurrijk en interessant. Goede cultuureducatie opent je ogen en oren voor kunst en cultuur. Je leert open te staan voor nieuwe ervaringen en het stelt je in staat anders naar jezelf en de wereld te kijken.”

Ingrediënten voor een magisch moment

Tijdens het plenaire gedeelte gaf onderzoeker Nadieh Graumans-Tigchelaar over een theoretische verdieping op het begrip magisch moment. Volgens Graumans-Tighelaar is het belangrijk dat kinderen actief meedenken als ze met kunst in aanraking komen: “Als je niet snapt wat er gebeurt en alles is nieuw, dan is het moeilijk jezelf open te stellen en verbinding te vinden.” Bereid je klas daarom voor op een kunstles, voorstelling of museumbezoek, zo adviseert ze de leerkrachten. “Pak bijvoorbeeld de poster erbij en stel open vragen: wat zie je? Waar denk je dat het over gaat? Zo kweken de kinderen zelf een verwachting.” Ze licht toe: “Tijdens de activiteit of les wordt die verwachting bevestigd of ontkracht. Hierdoor zijn hun hersenen gelijk al actief. Ook een nabespreking is belangrijk: wat heb je gezien, wat voelde je, wat dacht je? Hierdoor kunnen smaken ontwikkelen, meningen vormen en nieuwe dingen worden ontdekt en dat is het belang van kunst!”

Handvatten voor in de klas

Organisator Mieke Dols van FleCk is zeer tevreden over de dag: “We kozen er voor om vandaag weer terug te gaan naar de kern van de kunsten. Het viel mij op dat dit thema veel energie losmaakte. Het ging niet over methodes, leerlijnen of vakoverstijgend werken, maar over waarom kunst zo waardevol en bijzonder is voor kinderen. Het was mooi om leerkrachten die hiermee bezig gingen zelf ook weer vonkjes te zien krijgen. Ik hoop dat ze veel nieuwe en praktische handvatten hebben gekregen om dit ook bij hun kinderen in de klas te bereiken.”

Online terugblik

Wil je alles nog een keer rustig doornemen of kon je toch niet aanwezig zijn? Video’s, foto’s, reacties, interviews, praktische tips en houd-outs voor toepassing in de praktijk zijn gebundeld in een online magazine!terugTerug