• Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Basisschool De Optimist wint Lang Leve de Muziek Show Flevoland

arrow to the right Basisschool De Optimist wint Lang Leve de Muziek Show Flevoland

31 oktober 2018 -

Het was een spannende strijd tussen de kinderen van groep 7 van basisschool De Optimist uit Lelystad en groep 8 van de Christiaan Huygens school uit Dronten. Beide scholen deden de afgelopen maanden fanatiek mee aan de Lang Leve de Muziek Show. Uiteindelijk ging basisschool De Optimist er vandoor met de winst.


Een spannende wedstrijd

'Lang Leve de Muziek Show' is een muzikaal spelprogramma van AVROTROS voor basisschoolkinderen, dat iedere zaterdag om 17.15 uur op NPO 3 te zien is. “We stonden eerst achter tijdens de wedstrijd, maar later hebben wij een comeback gemaakt en gewonnen”, vertelt klassenvertegenwoordiger Serdar Kwakkel. Het deelnemen aan de show was spannend, maar ook erg leuk volgens leerling Alita Vyent. “Het dansen, het zingen, het oefenen, de opnames en het winnen was ook leuk natuurlijk!” Leerkracht van de klas Amy van Kuler vindt het geweldig dat ze hebben gewonnen in Flevoland: “De kinderen hebben er zo naar toe geleefd en zijn erg enthousiast.”

Optreden voor Koningin Máxima

Naast een prachtige bokaal wint De Optimist ook een optreden tijdens Het Kerst Muziekgala 2018 in december. De jonge optimisten mogen hier samen met de winnaars uit alle provincies optreden als de Grootste Schoolband van Nederland. Ook dat is best spannend, want Koningin Máxima is hierbij aanwezig als eregast van Méér Muziek in de Klas. Tuana Acikgoz is één van de leerlingen uit de winnende klas: “Ik hoop dat Koningin Máxima het leuk en goed gaat vinden!”

Muziek op school is waardevol

Muziek is een taal die kinderen op een unieke manier stimuleert. Allerd van den Bremen is muziekadviseur bij FleCk: “Het is belangrijk dat kinderen bezig zijn met muziek in het onderwijs. Muziek vergroot de wereld van het kind en levert een bijdrage aan de ontwikkeling op cognitief, emotioneel, sociaal en creatief vlak. Daarnaast maakt muziek het onderwijs ook leuker!”

Serdar heeft onder andere geleerd hoe hij beter kan zingen: “Eerst zong ik heel erg zacht, maar nu durf ik ook hard te zingen.” Hij vindt het leuk om met muziek bezig te zijn: “Eerst luisterde ik geen muziek, maar nu luister ik graag naar rapmuziek.”

Leerkracht Amy is ook intern cultuurcoördinator van de school. Amy vindt muziek een belangrijk onderdeel van het onderwijsaanbod en ziet de vooruitgang die de klas heeft geboekt: “Dankzij deze wedstrijd hebben de kinderen nog beter geleerd samen te werken. Ook is het concentratievermogen van de klas heel erg vooruit gegaan. De kinderen hebben geleerd met discipline aan een act te gaan werken en dat is te zien aan het eindresultaat.”

Op een aantal plekken in het Flevolandse onderwijs gebeuren volgens Allerd al hele mooie dingen met muziek, maar nog niet genoeg. “Ga dus meer doen met muziek, het is makkelijker dan je denkt. In elke Flevolandse gemeente is een centrum voor de kunsten of lokaal steunpunt aanwezig waar je kunt aankloppen voor expertise of goede muziekdocenten. FleCk kan jouw school helpen met aanvullend advies, netwerken en/of deskundigheidsbevordering”, zegt Allerd.

Méér Muziek in de Klas

De stichting Méér Muziek in de Klas is medeorganisator van Lang Leve de Muziek Show en Het Kerst Muziekgala 2018. De stichting zet zich in voor structureel muziekonderwijs voor alle 1,6 miljoen basisschoolkinderen in Nederland. Méér Muziek in de Klas laat zien hoe leuk en waardevol muziekonderwijs is, vergroot kennis van leerkrachten en brengt regionale verbindingen tot stand tussen scholen en hun culturele omgeving.

Bekijk ook

> De videoclip waarmee De Optimist heeft gewonnenterugTerug